Organizatia Natiunilor Unite a anuntat luni ca isi suspenda operatiunile in Siria din cauza deteriorarii conditiilor de securitate din tara, in timp ce Statele Unite si-au exprimat ''ingrijorarea'' in privinta unei eventuale folosiri a armelor chimice de catre puterea de la Damasc, care a exclus din nou aceasta posibilitate, relateaza AFP.

ONU ''isi va suspenda misiunile din tara pana la un nou ordin'' si va retrage o parte din personalul aflat in Siria, a declarat purtatorul de cuvant al organizatiei, Martin Nesirky.

ONU a decis, de asemenea, sa suspende toate calatoriile in afara Damascului si sa desfiinteze anumite agentii din orasul Alep, care a devenit scena luptelor dintre armata siriana si opozitie.

''Problema securitatii a devenit una extrem de serioasa, inclusiv in Damasc'', a afirmat Radhouane Nouicer, coordonatorul ajutoarelor umanitare in Siria.

Totodata, luptele s-au extins recent pana in apropierea aeroportului din Damasc, cand zborurile au fost anulate, iar legaturile telefonice si internetul au fost intrerupte timp de 48 de ore.

Un alt semn al tensiunilor in crestere din Siria este si declaratia Statelor Unite de luni, care au afirmat ca se tem de posibilitatea ca presedintele sirian Bashar Al-Assad sa foloseasca armele chimice impotriva propriei populatii.

''Suntem ingrijorati de ideea unui regim din ce in ce mai asediat (...) se gandeste la utilizarea armelor chimice impotriva sirienilor'', a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Siria reafirma ca ''nu va folosi aceste arme impotriva oamenilor, in cazul in care le-ar poseda, impotriva poporului sau, indiferent de circumstante, si incearca sa-si protejeze cetatenii'', a declarat o sursa din Ministerul sirian al Afacerilor Externe citata de agentia oficiala Sana.

De asemenea, presedintele rus Vladimir Putin a atras atentia ca intentia Turciei de a instala sisteme de rachete sol-aer Patriot apartinand NATO la frontiera va "exacerba" tensiunile cu Siria.

NATO trebuie sa raspunda pozitiv in urmatoarele zile la cererea Turciei, ingrijorata de amplificarea conflictului sirian pe teritoriul sau. Luni, avioane de lupta turcesti au fost trimise la frontiera cu Siria, dupa un raid aerian al aviatiei siriene asupra unei localitati controlate de rebeli.

Vladimir Putin s-a aparat din nou luni si a negat ca ar fi un ''aparator inversunat'' al regimului sirian, declarand ca este preocupat mai degraba de ''viitorul'' tarii. De luni de zile, Rusia respinge sistematic rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU care condamna Siria.

La randul sau, premierul turc Erdogan a evitat sa discute despre diferentele de opinie cu Vladimir Putin in privinta conflictului sirian.

Dupa 20 de luni de violente, secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a declarat pentru AFP ca regimul de la Damasc s-ar putea prabusi oricand in fata unei opozitii care castiga permanent teren.

In Siria, artileria si aviatia bombardeaza cartierele din sudul Damascului si de la periferia sa, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDH). Ultimele date ale OSDH arata ca peste 41.000 de oameni au murit de la izbucnirea violentelor.