La ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru Pace de la Oslo vor participa 18 lideri europeni, intre acestia numarandu-se presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel, insa 6 au refuzat invitatie, printre ei premierul britanic David Cameron, a anuntat joi Insitutul Nobel.

Dupa premiul surpriza acordat Uniunii Europene pe 12 octombrie, presedintele Herman Van Rompuy a facut apel la cele 27 de state membre precum si Croatiei, care va adera la 1 iulie, sa participe la ceremonia din Norvegia, scrie AFP.

Cu mai putin de doua saptamani inainte, doua treimi dintre liderii europeni au acceptat invitatia, iar sase au declinat-o, a declarat pentru AFP directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad. El a declarat ca lasa la latitudinea fiecarei tari sa isi anunte participarea sau refuzul.

Inca de luna trecuta, seful Guvernului britanic David Cameron a declarat ca nu va asista la ceremonie, un refuz perceput ca un semn al lipsei de entuziasm pentru proiectul european.

Nici premierul suedez, retinut la Stockholm de o alta ceremonie Nobel, si nici presedintele Vaclav Klaus, eurosceptic convins, nu vor merge la Oslo.

Oficial, premiul Nobel ii va fi inmanat lui Van Rompuy alaturi de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cel al Parlamentului European, Martin Schulz.

Alegerea Comitetului Nobel norvegian a generat controverse, in special deoarece UE se confrunta cu o criza care pune la incercare solidaritatea intre tarile bogate din nord si cele indatorate din sud, supuse unor cure de austeritate drastice.

In mod paradoxal, premiul Nobel va fi atribuit intr-o tara care a refuzat de doua ori, prin referendum, aderarea la UE.

Pe 19 octombrie, la finalul lucrarilor Consiliului European de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a fost intrebat daca va merge la ceremonia de la Oslo, iar el a raspuns, razand: "Cred ca il deleg pe domnul Ponta".