Fostul prim-ministru al Republicii Kosovo, Ramush Haradinaj, a fost achitat joi, pentru a doua oara, de acuzatiile de crime de razboi comise in timpul Razboiului de independenta din Kosovo (1998-1999), informeaza Reuters. Dupa anuntarea deciziei, presedintele sarb Tomislav Nikolici a acuzat Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de atitudini partinitoare, afirmand ca achitarea este inca o dovada ca tribunalul pentru crime de razboi al ONU a fost "infiintat pentru a-i judeca pe sarbi".

Pristina: Sustinatorii lui Haradinaj sarbatoresc verdictul Foto: Agerpres/AP

Considerat erou de catre albanezii din Kosovo, Haradinaj a fost achitat de toate cele sase capete de acuzare pentru crime de razboi, conspiratie pentru preluarea controlului asupra teritoriului si eliminarea etnicilor sarbi din Kosovo, intr-o campanie militara a fortelor comandate de el.

In timpul procesului, procuratura a argumentat ca Ramush Haradinaj a luat parte, in calitate de comandant al Armatei de Eliberare din Kosovo, la un plan criminal de a-i impinge pe etnicii sarbi sa paraseasca provincia condusa la aceea vreme de la Belgrad.

Judecatorii au decis joi ca nu exista dovezi suficiente ca Haradinaj si cei doi complici ai sai, judecati in acelasi dosar, au luat parte la un astfel de plan.

"Camera va considera nevinovat de toate capetele din actul de acuzare", a declarat judecatorul Bakone Justice Moloto in cadrul unei sedinte publice, la Haga, unde se afla sediul Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPIY) , informeaza AFP.

In acelasi dosar au mai fost acuzate alte doua persoane: Idriz Balaj, in varsta de 41 de ani, comandantul unitatii speciale "Vulturi negri" din cadrul UCK, si Lahi Brahimaj, in varsta de 42 de ani, alt fost comandant in cadrul UCK. Cei doi au fost, de asemenea, achitati de acuzatii de crima si aplicarea torturii, fapte comise in principal impotriva unor sarbi si care le-au fost reprosate in acest al doilea proces in prima instanta.

Haradinaj si Balaj au fost achitati in 2008 de 37 de capete de acuzare de crime impotriva umanitatii si crime de razboi, pe cand Brahimaj a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru aplicarea torturii, dar a fost achitat de alte acuzatii formulate impotriva sa.

In urma unui apel al procurorului, Tribunalul a dispus in iulie 2010 ca cei trei barbati sa fie rejudecati partial in prima instanta, deoarece unii martori au constituit obiectul unor "intimidari grave".

Haradinaj si Balaj au fost rejudecati fiecare pentru cate sase capete de acuzare, iar Brahimaj pentru patru capete de acuzare - fiind achitat, toate cu privire la presupuse crime comise intr-un centru de detentie improvizat la Jablanita. Acuzarea a cerut cel putin 20 de ani de inchisoare impotriva celor trei.

Decizia tribunalului, anuntata pe un ecran gigant instalat in piata centrala din capitala kosovara Pristina, a fost primita cu urale si explozii de petarde de sute de kosovari albanezi.

Ramush Haradinaj a fost prim-ministru pentru doar cateva luni in Kosovo, fiind destituit in anul 2005 dupa ce ONU l-a pus sub acuzare. Aflat in prezent in detentie, acesta detine functia de presedinte al partidului de opozitie Alianta pentru viitorul Kosovo.

Presedintele Serbiei, nationalistul Tomislav Nikolici, a catalogat decizia tribunalului drept partinitoare afirmand ca achitarea fostului lider rebel e o noua dovada a faptului ca tribunalul menit sa judece crimele din fost Yugoslavie a fost de fapt infiintat pentru a-i judeca pe sarbi, mai arata Reuters.

Nikolici a adaugat, intr-o declaratie de presa, ca un astfel de verdict va ingreuna procesul de reconciliere din regiune si va "creste nivelul euroscepticismului in randul poporului sarb".