Larry Hagman, interpretul personajului JR Ewing din serialul "Dallas", a murit vineri, la varsta de 81 de ani, in urma complicatiilor produse de un cancer, informeaza Reuters.

Larry HagmanFoto: Agerpres/AP

Actorul este cunoscut in special pentru rolul din Dallas, unde i-a dat viata personajului machiavelic, fara scrupule, John Ross (JR) Ewing.

Larry Hagman a murit intr-un spital din Dallas, in urma complicatiilor produse de un cancer la nivelul gatului. Actorul a suferit, in anii '90, de cancer la ficat si de ciroza provocata de abuzul de alcool, arata agentia de presa britanica.

Linda Grey, interpreta sotiei lui J.R, Sue Ellen, a fost alaturi de actor in ultimele momente de viata, a informat purtatoarea de cuvant a acesteia.

"Larry Hagman a fost cel mai bun prieten al meu pentru 35 de ani. [...] A adus bucurii tuturor celor care il stiau. Era creativ, amuzant, iubitor si talentat, si ii voi simti lipsa foarte mult", a declarat Linda Grey.

Larry Hagman, fiul actritei de teatru si film Mary Martin, a fost descoperit de lumea artistica in 1965, odata cu rolul maiorului Anthony Nelson, un astronaut care descopera un duh intr-o sticla, din sitcomul "I Dream of Jeannie", unde a jucat alaturi de Barbara Eden.

"Dallas", care a avut premiera pe CBS retea in 1978, a facut din Larry Hagman un superstar. Serialul a devenit la scurt timp dupa lansare unul dintre cele mai bine evaluate programe ale retelei, a fost preluat la nivel international si a inspirat o noua serie in 2012, cu noi personaje.

Serialul Dallas spune povestea unei familii din Texas, cu o avere fabuloasa obtinuta din petrol, marcata de comploturi, tradari, violenta, alcoolism si adulter.

Larry Hagman

Larry Hagman

Foto: Agerpres/AP

In centrul actiunii se afla maleficul JR Ewing, cu nelipsita palarie si cizme de cowboy, care isi petrece timpul inselandu-si partenerii de afaceri si sotia. "A fost personajul de televiziune pe care oamenii au iubit sa il dispretuiasca", scrie Reuters.

Serialul de 356 de episoade a rulat din 1978 pana in 1991.

"Chiar nu pot sa-mi amintesc jumatate din oamenii cu care m-am culcat, pe care i-am tradat sau pe care i-am impins spre sinucidere", spunea Hagman despre personajul sau in revista Time.

In autobiografia sa, "Hello Darlin': Tall (and Absolutely True) Tales About My Life / "Buna draga": Povestiri mari (si absolut adevarate) despre viata mea ", Hagman scria ca initial JR nu era personajul central al serialului, insa lucrurile s-au schimbat dupa ce a militat pe platoul de filmare pentru a-l face pe personajul sau mai scandalos si mai convingator.

In iulie 1995, Larry Hagman a fost diagnosticat cu cancer la ficat, care l-a determinat sa renunte la fumat. O luna mai tarziu, actorul a suferit un transplant de ficat.

Desi nevoit sa renunte la vicii, Hagman a declarat ca nu si-a pierdut pofta de viata. "Sunt acelasi vechi Larry Hagman. Doar putin mai treaz", i-a spus unui reporter.

Hagman s-a nascut pe 21 septembrie 1931, in Weatherford, Texas. Tatal sau era avocat reprezentandu-i de magnatii petrolieri din Texas. Era inca un copil cand parintii lui au divortat iar el a mers la Los Angeles cu mama sa, Mary Martin, care urma sa devina un nume la Hollywood si sa castige un premiu Tony pentru rolurile pe Broadway din "Peter Pan" si "The Sound of Music/ Sunetul muzicii".

Hagman a mers la New York pentru a urma o cariera actoriceasca, debutand in piesa de teatru "Imblanzirea scorpiei". In 1954 s-a casatorit Maj Axelsson in timp ce lucrau impreuna la productia "South Pacific". Cuplul a avut doi copii, Heidi si Preston.

Inrolat in Fortele Aeriene americane, Hagman a petrecut cinci ani in Europa ca director de spectacole al USO (United Service Organizations Inc.), o organizatie nonprofit care realizeaza diferite programe de entertainment live si diferite servicii pentru trupele americane si familiile lor.

La intoarcerea in New York a primit rolul principal in telenovela "Edge of Night".

In ultimii ani, Hagman a devenit un sustinator al transplanturilor de organe si un militant anti-tabac. Actorul a incercat sa promoveze energia solara, declarand pentru New York Times ca are un sistem de panouri solare in valoare de 750.000 dolari la mosia lui. Hagman a facut o reclama in care l-a portretizat pe JR Ewing renuntand la petrol pentru energia solara. Larry Hagman a fost un membru cu vechime al Partidul Libertatii si Pacii, o organizatie mica de stanga din California.

Hagman a povestit pentru Times ca dupa moarte, ar vrea ca ramasitele sale sa fie "imprastiate pe un camp pe care sa se planteze marijuana si grau; odata recoltate sa se faca un tort mare cu marijuana, suficient pentru 200-300 de persoane. Oamenii ar manca un pic de Larry. "