Rusia acuza Statele Unite ca incearca sa "obstructioneze" un comunicat al Consiliului de Securitate ONU privind situatia din Fasia Gaza, informeaza AFP citata de Mediafax.

"Unul dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU a anuntat ca nu doreste sa permita o reactie a Consiliului de Securitate privind situatia din Fasia Gaza", a declarat ambasadorul rus la Natiunile Unite, Vitali Ciurkin.

Diplomatul rus nu a dezvaluit numele tarii, dar alte surse au precizat ca este vorba de Statele Unite, care ar bloca un comunicat sustinut de tarile arabe.

Daca Consiliul, care va examina luni seara textul, nu va reusi sa ajunga la un acord, Moscova ar putea propune o rezolutie in favoarea unei incetari imediate a focului, a adaugat diplomatul rus.

Aceasta ar obliga Statele Unite sa se opuna prin veto pentru a isi proteja aliatul israelian.

Marocul, care reprezinta statele arabe in cadrul Consiliului, a propus joi un text ce face apel la incetarea ostilitatilor dintre Israel si gruparile palestiniene armate din Gaza.

Conform diplomatilor, Statele Unite si alte state au propus luni amendamente pentru acest text. Ciurkin a declarat ca o delegatie a sugerat integrarea unor "amendamente destul de importante" mascand astfel, conform acestuia, o dorinta de a prelungin discutiile.

"Aceasta se aseamana din pacate cu o tentativa de obstructionare", a apreciat Ciurkin..

Rusia a propus deja reunirea Cvartetului pentru Orientul Mijlociu care include Statele Unite, Rusia, Natiunile Unite si Uniunea Europeana.

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a vorbit luni cu premierul israelian Bnejamin Netanyahu si presedintele egiptean Mohamed Morsi, insistand din nou asupra necesitatii "descresterii" violentelor in Gaza, a anuntat Casa Alba.

Conform postului public de radio israelian, cabinetul de securitate al lui Benjamin Netanyahu, constituit din principalii ministrii, s-a reunit luni seara pentru a examina o propunere egipteana privind un armistitiu cu gruparile armate palestiniene din Fasia Gaza.