Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a aprobat joi mobilizarea a aproximativ 30.000 de rezervisti, care trebuie sa fie disponibili in orice moment, in contextul operatiunilor din Fasia Gaza, a declarat purtatorul de cuvant al armatei israeliene citat de AFP.

UPDATE Trei palestinieni au fost ucisi joi seara intr-o noua serie de atacuri aeriene ale armatei israeliene in localitatea Beit Hanoun din nordul Fasiei Gaza, anunta AFP.

"Suntem pe cale sa extindem campania de raiduri in Fasia Gaza", a anuntat pentru televiziunea israeliana generalul Yoav Mordechai, adaugand ca ministrul apararii a cerut mobilizarea imediata a celor 30.000 de militari.

Doua rachete lansate din Fasia Gaza au cazut joi pe teritoriul Tel Avivului, actiune catalogata de premierul israelian al apararii drept ''o intimidare''. Brigazile Ezzedin Al-Qassam, aripa militara a miscarii Hamas, au revendicat lansarea rachetei artizanale.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a dat asigurari ca statul evreu va continua "sa intreprinda toate actiunile necesare pentru apararea populatiei" de rachetele lansate din Fasia Gaza.

''Atacul asupra regiunii Goush Dan din Tel Aviv si extinderea atacurilor asupra Israelului reprezinta o intimidare, iar aceasta intimidare are un pret care trebuie platit'', a avertizat ministrul apararii, Ehud Barak.

Totodata, trimisul special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair, a facut joi un apel catre Hamas pentru incetarea atacurilor cu rachete din Gaza spre Israel. Blair a estimat, de asemenea, ca Egiptul ar putea un ''rol constructiv'' in rezolvarea acestei crize.

''Daca Gaza continua sa lanseze rachete spre orasele si satele israeliene, represaliile se vor amplifica'', a declarat fostul prim-ministru britanic pentru televiziunea Sky News.

''Exista aproximativ un milion de oameni care se adapostec in fiecare noapte in Israel. Un guvern ai carui cetateni sunt supusi unei asemenea presiuni este el insusi, inevitabil, pus sub presiune sa ia masuri'', a afirmat Blair.

Referindu-se in mod special la Egipt, Tony Blair a subliniat ca aceasta tara, al carei premier, Hicham Qandil, va vizita vineri Gaza, ''are un interes strategic enorm pentru a calma lucrurile''. "In cazul in care Egiptul va juca un rol constructiv, sunt sigur ca va face acest lucru in situatia data'', a subliniat Blair.

Israelul a lansat miercuri operatiunea "Pilonul Apararii", care consta in raiduri aeriene si atacuri de artilerie impotriva gruparilor islamiste din Fasia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul miscarii Hamas.

In total, raidurile aeriene s-au soldat cu moartea a 15 persoane si ranirea altor 150 in Fasia Gaza. Printre victime figureaza Ahmad Jaabari, liderul aripii militare a miscarii islamiste Hamas, ucis miercuri intr-un raid aerian israelian. In Israel, o racheta lansata din Fasia Gaza a provocat moartea a trei persoane in sudul tarii.