Rusia a pierdut controlul cu satelitii sai si nu poate trimite comenzi catre Statia Spatiala Internationala dupa ce un cablu a fost rupt de angajatii unei intreprinderi care lucrau la terasamentul soselei Shelkovskoe, in periferia Moscovei, au afirmat mai multe surse din sectorul spatial rusesc, relateaza AFP.

"Un cablu a fost rupt si Centrul de control al zborurilor este privat de cumunicatii", a precizat o sursa citata de agentia Interfax.

"Specialistii nu mai au posibilitatea sa comande la distanta satelitii civili si nici segmentul rusesc al Statiei Spatiale Internationale (ISS), vad echipajul si pot comunica cu el, dar nu mai pot trimite comenzi la segmentul rusesc", a precizat o alta sursa, pentru agentia Ria Novosti.

O sursa citata tot de Ria Novosti a afirmat ca acest incident ar putea impiedica dezarimarea navetei Soyuz care urmeaza trebuie sa aduca pe Pamant trei membri ai echipajului ISS, in 19 noiembrie.

Agentia spatiala ruseasca Roskosmos a incercat sa linisteasca apele, afirmand ca o "redistribuire" a mijloacelor de control la sol este in curs de efectuare.

"Ruptura unui cablu in timpul lucrarilor (din regiunea Moscovei) nu influenteaza functionarea aparatelor spatiale rusesti si a Statiei Spatiale Internationale", a afirmat Alexei Kuznetov, purtator de cuvant al Roskosmos, pentru Interfax.

Directorul general al societatii publice Tsnimach, de care depinde Centrul de control al zborurilor, Ghennadi Raikunov, a dezmintit si el existenta unei probleme majore.

"Ruptura cablului nu va influenta cu nimic pilotajul aparatelor spatiale sau securitatea ISS", a spus acesta.

Potrivit acestuia, ISS se afla pana la ora 22,30 GMT in afara razei de actiune a instalatiilor de control rusesti si este urmarita pana la acea ora de NASA.

"Speram ca pana la acea data cablul sa fie reparat si chiar daca acest lucru nu se produce putem pilota aparatele spatiale prin intermediul satelitilor de retransmisie", a precizat el.

Potrivit unor surse anonime lucrarile de reparatie ar urma sa dureze 48 de ore.