Rusia va reactiona in modul cel mai dur la aparitia navelor americane echipate cu sisteme antiracheta Aegis in largul coastelor sale, a declarat luni pentru agentia semioficiala RIA Novosti vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Sistemul AegisFoto: Stratfor

"Aparitia navelor americane echipate cu sisteme antiracheta in largul coastelor rusesti va provoca reactia cea mai dura din partea Moscovei, asa cum va fi cazul cu orice alta tara intr-o situatie similara", a afirmat Rogozin.

Vicepremierul insarcinat cu complexul militaro-economic al Rusiei afirma ca sistemul american antiracheta joaca un "rol destabilizator" in relatiile dintre Rusia si tarile membre NATO, alimentand cursa inarmarilor in lume.

"Principala particularitate a fortelor noastre (strategice, n.r.) este ca ele sunt amplasate pe teritoriul nostru suveran. Noi nu ne implantam sistemele antiracheta in largul coastelor americane deoarece nu avem proiecte expansioniste si agresive si nu dorim sa destabilizam alte regiuni", a argumentat el.

In acelasi timp, a avertizat Rogozin, o astfel de politica nu exclude posibilitatea de a echipa nave rusesti de razboi cu sisteme de reperare de lunga distanta.

Aegis-ul american este un sistem de aparare antiracheta de detectare si urmarire automata avansata care permite lovirea unor tinte de suprafata, aeriene si submarine.