Armata israeliana a lansat, duminica, obuze de artilerie spre Siria, pentru prima data de la razboiul arabo-israelian din 1973, dupa ce mai multe tiruri de obuze lansate intre trupele siriene si rebeli au lovit, duminica dimineata, Platoul Golan, zona aflata sub controlul Israelului, informeaza Reuters. Israelul a precizat ca este vorba despre focuri de avertisment.

UPDATE Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a avertizat, duminica seara, ca Israelul va reactiona "mai dur", in cazul in care Siria va trage noi tiruri de obuze spre Israel. "O alta lovitura spre teritoriul israelian va provoca o reactie mai dura, iar Siria va plati pretul", a declarat Ehud Barak, potrivit unui comunicat de presa difuzat de biroul sau.

Incidentul a fost descris de Radio Israel ca prima confruntare directa dintre Siria si Israel de la Razboiul arabo-israelian din 1973, cunoscut sub numele de Razboiul de Yom Kippur.

Surse din servicile de informatii israeliene au declarat ca Israelul a tras in directia unui echipaj al armatei siriene care a lansat obuzul ce a depasit zona tampon, explodand in apropierea unei asezari israeliene fara a provoca victime.

"Fortele de Aparare Israeliene au depus o plangere, prin intermediul fortelor ONU care opereaza in zona, precizand ca focurile de arma trase din Siria in Israel nu vor fi tolerate si ca li se va raspunde cu severitate", se arata intr-o declaratie a armatei israeliene

Trupele UNDOF (the United Nations Disengagement Observer Force) care patruleaza zone nu au oferit deocamdata informatii cu privire la incident.

In ultima luna, violentele din Siria au inceput sa se extinda in regiunea Platoului Golan, starnind ingrijorarea administratiei de la Ierusalim la faptul ca frontul Golan, linistit de multi ani, va intra in lista amenintarilor din vecinatatea Israelului.

Temeri similare au fost articulate de Turcia, Iordania si Liban cu privire la incidentele de la granitele lor cu Siria, unde fortele loiale presedintelui Bashar al-Assad se lupta de 19 luni cu fortele rebele.

Intervievat duminica dimineata de Radioul Armatei Israeliene, ministrul Apararii Ehud Barak a fost intrebat despre avertismentele publice pe care le-a transmis presedintelui sirian Bashar al-Assad de a tine in violentele din Siria departe de zona Golan.

"Mesajul a fost, cu siguranta, transmis. Sa va spun cu certitudine ca niciun obuz nu va fi tras? Nu pot. Daca un singur obuz va fi tras, vom raspunde", a declarat Ehud Barak fara a elaborarea.

Premierul Benjamin Netanyahu a transmis cabinetului israelian, de asemenea inainte de incidentele de duminica din platoul Golan, mesajul ca Israelul "urmareste cu atentie ceea ce se intampla la granita noastra cu Siria [...] si este pregatit pentru orice eveniment".

Un alt obuz sirian a lovit-o joi o asezare din Golan, insa nu a explodat. Israelul a inaintat luna aceasta o plangere la Organizatia Natiunilor Unite dupa ce trei tancuri siriene au intrat zona demilitarizata din Golan si dupa ce unul dintre jeep-urile israeliene a fost lovit de focuri de arma siriene fara a cauza victime.

Seful Statului Major al Israelului, generalul Benny Gantz, a avertizat saptamana trecuta trupele de pe Inaltimile Golan ca "aceasta este o problema siriana care ar putea deveni problema noastra."