Presedintele Hu Jintao a cerut joi un "nou model de crestere" pentru China, care se confrunta cu o sensibila incetinire a economiei, un model care sa fie construit in jurul sfarsitului privilegiilor pentru puternicul sector de stat si o reorientare spre consumul intern, scrie AFP.

Pe de alta parte, Hu Jintao a avertizat asupra riscului enorm al coruptiei: "Daca esuati sa rezolvati aceasta chestiune (coruptia) bine, s-ar putea dovedi fatala partidului si ar putea chiar cauza colapsul partidului si caderea statului nostru".

Numarul unu al regimului comunist, care urmeaza predea fraiele puterii saptamana viitoare succesorului sau desemnat, Xi Jinping, pare sa fi pus punct dublului obiectiv de dublare a Produsului Intern Brut (PIB) si a veniturilor populatiei intre 2010 si 2020.

Acest obiectiv presupune mentinerea cresterii deasupra pragului de 7%. Or, rata a cazut la 7,4% in trimestrul trei, in scadere pentru al saptelea trimestru consecutiv, in timp ce PIB-ul a crescut cu 10,7% in medie intre 2002 si 2011.

"Cererea interna va permite o crestere 7 - 8% pe an a economiei chinezesti", spune Lian Ping, economist la Bank of Communications din Shanghai, care apreciaza drept "foarte probabila" o dublare a marimii celei de-a doua economii mondiale in zece ani.

Analistii considera ca economia Chinei ramane prea dependenta de investitii si de exporturi, in detrimentul consumului gospodariilor, in conditiile in care rata de economisire ramane foarte ridicata, in absenta unei protectii sociale suficiente.

"Drept raspuns la schimbarile economice in plan national et international, trebuie accelerata crearea unui nou model de crestere bazat pe o calitate si o performanta imbunatatite", a declarat Hu Jintao, in fata celor peste 2.200 de delegati ai Congresului Partidului Comunist.

Aparandu-si bilantul, la capatul caruia China a ajuns intr-un deceniu dintr-a sasea a doua economie mondiala, Hu a repetat in tot discursul sau de peste 90 de minute ca obiectivul este atingerea, in 2020, a unei "scocietati de medie prosperitate", din care sa fie eliminata saracia.

La sfarsitul deceniului in curs, "intreaga noastra populatie va fi acoperita de protectie sociala si toata lumea va beneficia de serviciile medicale si sanitare fundamentale", a promis seful statului.

Un astfel de progres ar crea un puternic impuls pentru consumul gospodariilor, care are in prezent o pondere de mai putin de 40% din PIB.

Potrivit unui studiu publicat luna trecuta de Boston Consulting Group, clasa medie din China, ale carei venituri sunt cuprinse intre 7.300 si 23.200 de dolari pe an, ar urma sa se dubleze ca numar pana in 2020 pentru a ajunge la 50% din populatie, fata de 28% astazi.

Hu Jintao a cerut accelerarea strategiei de "iesire din frontiere" a intreprinderilor chinezesti si formarea "unui numar important de multinationale la nivel mondial".

De asemenea, a cerut ca intreprinderile private sa fie tratate pe picior de egalitate cu mastodontii statului care si-au intarit pozitia in mandatele sale.

"Vom garanta diverselor regimuri de proprietate acces egal la factorii de productie", a declarat el, in conditiile in care societatile de stat sunt favorizate in ceea ce priveste accesul la credit.

Punctul crucial al reformelor este, potrivit liderului chinez, "rezolvarea corecta a relatiilor dintre guvern si piata", un punct care nu figura in discursul de la ultimul congres al Partidului Comunist, din urma cu cinci ani, dupa cum remarca Yao Wei, economista la Societe generale.

Sectorul privat este acum dominant in randul intreprinderilor mici si mijlocii, potrivit unui studiu publicat in aceasta saptamana de banca HSBC, reprezentand 65% din PIB si opt locuri de munca din zece.

Reechilibrarea economiei chineze in favoarea consumului este cu atat mai necesara cu cat dependenta sa fata de investitii si de exporturi devine din ce in ce mai problematica.

Statul nu poate si nu doreste sa mai recurga la programe de relansare, precum cel de 400 de miliarde de euro pus in practica dupa criza financiara din 2008.

Prin intermediul unei deschideri ample a robinetelor creditului, acest plan a sustinut cererea interna printr-o politica de mari lucrari publice, dar cu pretul unei accelerari a inflatiei, care a culminat cu 6,5% in iulie 2011.

Cresterea comertului exterior, si in special exporturile, a cazut la mai putin de 10% in acest an, fata de peste 20% anul trecut, din cauza conjuncturii mondiale nefavorabile, in special in Europa, prima destinatie pentru produsele chinezesti.

In sectorul financiar, Hu Jintao a reafirmat vointa Chinei de a liberaliza ratele de schimb inca puternic controlate de Banca centrala, si de a accelera "dezvoltarea institutiilor financiare private".