Partizanii casatoriilor homosexuale, ai consumului de canabis in scopuri recreative si ai finantarii din fonduri publice a avorturilor sunt printre primii castigatori ai zecilor de referendumuri organizate marti in Statele Unite, in acelasi timp cu alegerile prezidentiale, scrie AFP.

Nu mai putin de 172 de referendumuri si consultari populare au fost organizate in 27 de state ale tarii, alegatorii fiind invitati sa se pronunte asupra unor legi aplicabile in interiorul granitelor statelor sau la nivel si mai local (comitate, municipalitati etc.).

O mare premiera, Colorado (vest ) si statul Washington (nord-vest) au devenit primele state americane care au legalizat consumul de canabis in scopuri recreative, cu un confortabil avans: 54% pentru si 46% impotriva in primul, 55-45 in cel de-al doilea, potrivit televiziunii NBC.

Numeroase state americane autorizeaza astazi consumul de canabis in scopuri medicale, dar niciunul nu mersese pana acum la extinderea legalizarii pentru scopuri recreative.

Oregon (vest), un stat considerat progresist, se afla si el pe lista pionierilor in acest domeniu, dar, potrivit primelor estimari, votul nu a intrunit majoritatea alegatorilor.

Alte doua state, Arkansas (centru) si Montana (nord-vest), au votat pentru consumul de marijuana in scopuri. Primul stat a respins legea, al doilea a aprobat-o.

Partizanii casatoriilor homosexuale - subiect care dezlantuie pasiuni in Statele Unite - au avut si ei motive de bucurie, pe langa realegerea lui Barack Obama, care se pronuntase in mai in favoarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

Maryland a devenit al saptelea stat care legalizeaza casatoriile gay si alte doua stat, Maine (est) si Washington, par sa fi obtinut aprobarea alegatorilor, potrivit primelor estimari.

Victoriile in aceste state ar aduce la noua numarul statelor care recunosc casatoriile gay, deja in vigoare in Connecticut (nord-est), Iowa (centru), Massachusetts (nord-est), New Hampshire (est), Vermont (nord-est) si New York, precum si in capitala federala Washington.