Barack Obama, castigatorul unui nou mandat de presedinte al Statelor Unite ale Americii, a indicat cu ocazia unui discurs sustinut in fata sustinatorilor din Chicago ca solutia pentru a merge inainte este compromisul, manifestandu-si speranta ca va putea discuta in perioada urmatoare cu oponentul sau republican, guvernatorul Mitt Romney, "pentru a vedea cum putem sa muncim impreuna pentru a imbunatati aceasta tara". Obama i-a felicitat pe Romney si pe Paul Ryan promitand ca "ceea ce este mai bun pentru SUA urmeaza sa vina".

Barack Obama cu familia la discursul sustinut cu ocazia realegeriiFoto: Captura Youtube.com
  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii ale presedintelui american reales

Barack Obama a urcat pe scena, in aplauzele celor prezenti, alaturi de sotia sa, Michelle, si de cele doua fiice, Malia si Sasha.

  • In seara aceasta, dupa mai mult de 200 de ani dupa ce o fosta colonie si-a castigat dreptul de a-si determina propriul destin, sarcina de a ne perfectiona uniunea merge mai departe datorita voua, pentru ca voi ati reafirmat spiritul care a triumfat in fata razboiului, in fata recesiunii, spiritul care ridicat aceasta tara din adancurile disperarii catre speranta, credinta ca desi fiecare dintre noi are propriile vise, suntem o familie americana, ne ridicam si ne prabusim impreuna, ca o singura natiune, ca un singur popor.
  • In seara aceasta, in timpul acestor alegeri, voi, americanii ne-ati amintit ca desi drumul a fost greu, calatoria a fost lunga, ne-am ridicat si am luptat pentru a gasi drumul inapoi si stim ca ceea ce este mai bun pentru SUA urmeaza sa vina.
  • Vreau sa multumesc tuturor americanilor care au parrticipat in aceste alegeri, fie ca ati votat pentru prima data sau ati stat la coada pentru mult timp - apropo, trebuie sa rezolvam problema aceasta-, fie ca v-ati plimbat , fie ca ati vorbit la telefon, fie ca ati arborat un poster Obama sau un poster Romney, v-ati facut vocile auzite si ati produs o schimbare.
  • Tocmai am vorbit cu guvernatorul Romney si l-am felicitat pe el si pe Paul Ryan pentru o campanie dusa corect.
  • Ne-am luptat cu ferocitate, dar doar pentru ca iubim aceasta tara si ne pasa de viitorul ei.
  • De la George, la Leonore, la Mitt, familia Romney a oferit Americii doi oameni publici iar noi felicitam acest lucru.
  • In saptamanile urmatoare sper ca voi putea voi discuta fata in fata cu guvernatorul Romney pentru a vedea cum putem sa muncim impreuna pentru a imbunatati aceasta tara.

Presedintele reales multumeste familiei, coechipierului Joe Biden si echipei de campanie pentru eforturile lor.

  • Vreau sa multumesc prietenului meu si partenerului meu din ultimii 4 ani, razboinicul fericit al Americii, cel mai bun vicepresedinte al Americii, Joe Biden.
  • Nu as fi barbatul care sunt astazi fara femeia care a fost de acord sa se casatoreasca cu mine in urma cu 20 de ani.
  • Lasati-ma sa spun acest lucru in public. Michelle, nu te-am iubit niciodata mai mult ca acum, niciodata nu am fost mai mandru ca acum cand am vazut cum toata natiunea s-a indragostit, ca si mine, de tine ca prima doamna a tarii noastre.
  • Sasha si Malia, in fata ochilor nostri cresteti si deveniti doua femei destepte, puternice, frumoase, la fel ca mama voastra, si sunt foarte mandru de voi, dar voi spune ca, pentru moment, un singur caine este suficient.
  • Pentru cea mai buna echipa de campanie si de volutari din istoria politicii, cea mai buna echipa din intreaga istorie.

  • Campaniile politice pot parea meschine, ridicole, iar acest lucru le ofera material cinicilor care sustin ca politica este doar un concurs al intereselor, dar daca veti vorbi cu oamenii care s-au adunat la mitinguri, sau oamenii care au muncit pana tarziu intr-un sediu de campanie dintr-o regiune departea de casa, veti descoperi altceva, veti auzi hotararea din vocea unui tanar organizator din teren care munceste sa se intretina in timp ce urmeaza colegiul si care vrea sa se asigure ca orice alt copil are aceeasi oportunitate, veti auzi mandria din vocea unui voluntar, care merge din usa in usa, pentru ca fratele lui a fost angajat atunci cand fabrica locala a adaugat inca o tura, veti auzi patriotismul adanc din vocea sotilor si sotiilor de militari care muncesc pentru a se asigura ca nicio persoana care a luptat pentru aceasta tara nu trebuie sa se mai lupte pentru o slujba sau pentru un acoperis cand se intoarce acasa.
  • De aceea facem asta, asta poate deveni politica, de aceea alegerile conteaza, nu este un lucru meschin, e mare, e important.
  • Democratia intr-o natiune cu 300 de milioane de locuitori poate sa fie complica, galagioasa, avem propriile opinii, fiecare are propriile crezuri adanci, si atunci cand trecem prin vremuri dificile, cand luam decizii grele ca o tara, apar automat controverse, iar acest lucru nu se va schimba dupa seara aceasta si nu trebuie sa se schimbe, aceste dispute pe care le avem sunt simbolul libertatii noastre si nu putem sa uitam ca in timp ce vorbim oameni din natiuni de departe si risca viata pentru a putea sa se certe in privinta lucrurilor care conteaza pentru ei, sansa sa poate vota cum am votat noi astazi.
  • In pofida diferentelor dintre noi, cei mai multi dintre noi au anumite sperante cu privire la viitorul tarii: vrem ca copii nostri sa traiasca intr-o tara in care sa aiba acces la cele mai bune scoli, la cei mai buni profesori, o tara care continua sa fie liderul mondial in tehnologie si industrie, vrem ca copii nostri sa nu traiasca intr-o tara ingenuncheata de datorii, de inegalitate, amenintata de incalzirea globala, vrem sa dam mai departe o tara sigura, respectata, admirata de restul lumii, o tara aparata de cea mai puternica armata din lume si cei mai buni soldati din lume, dar si o tara care inainteaza cu incredere dincolo de razboi, pentru a construi o pace bazata pe principiul demnitatii pentru fiecare om.
  • Credem intr-o America generoasa, o America plina de compasiune, intr-o America toleranta, deschisa viselor fiicei unui emigrant, care studiaza in scolile noastre si jura credinta steagului nostru, ori unui tanar copil de pe strazile orasului Chicago care vede o viata dicolo de cel mai apropiat colt de strada, unui copil de muncitor dintr-o fabrica de mobila din Carolina de Nord care vrea sa devina medic, inginer, afacerist, diplomat sau chiar presedinte. Acesta este viitorul la care speram, aceasta este viziunea pe care o impartasim, acolo trebuie sa ajungem, inainte.
  • Nu ne vom pune intotdeauna de acord. Precum in cele doua secole care au trecut, progresul nu va fi lin, liniar, recunoasterea ca avem vise comune nu va rezolva toate problemele, nu va schimba munca grea de a construi compromisuri pentru a misca aceasta tara inainte, dar de aici trebuie sa incepem. Economia noastra isi revine, un deceniu de razboi se incheie, o campanie lunga s-a terminat.
  • Si daca v-am castigat votul sau nu, v-am ascultat, am invatat de la voi si voi m-ati transformat intr-un presedinte mai bun, si cu povestile voastre si cu eforturile vostre, ma intorc la Casa Alba mai hotarat si mai inspirat ca inainte privind munca ce urmeaza si viitorul din fata noastra.
  • In seara asta ati votat pentru actiune, nu pentru politica ca de obicei. Ne-ati ales ca sa ne concentram pe locurile voastre de munca, nu pe ale noastre. In lunile urmatoare sper sa pot lucra cu liderii ambilor partide pentru a intampina greutatile pe care le putem intampina doar impreuna: reducerea deficitului, scaparea de dependenta de petrolul strain, etc, avem multa munca de facut.
  • Dar asta nu inseamna ca munca voastra s-a incheiat. Rolul cetateanului in democratia noastra nu se incheie cu votul, America nu a fost niciodata despre ce poate fi facut pentru noi, ci despre ce putem face noi impreuna prin munca frustranta a guvernarii de sine. Acesta este principiul nostru fundamental.
  • Tara aceasta are mai multe bogatii decat oricare alta natiune, dar nu asta ne face bogati. Avem cea mai buna armata din lume, dar nu asta ne face puternici. Universitatile noastre, cultura noastra, sunt invidiate de toata lumea, dar lumea nu se indreapta catre tarmurile noastre din acest motiv. Ce face America exceptionala sunt legaturile care tin unita cea mai diversa natiune din lume, credinta ca avem un destin comun, ca aceasta tara functioneaza doar atunci cand acceptam anumite obligatii fata de toti, fata de generatiile viitoare, faptul ca avem responsabilitati si drepturi, iar printre acestea se numara iubirea, patriotismul, caritatea, datoria. Asta face America mareata.
  • In seara aceasta, in pofida tututor greutatilor prin care am trecut, in pofida frustrarilor de la Washington, nu am fost niciodata mai optimist cu privire la viitorul nostru, cu privire la America, si va cer sa intretineti aceasta speranta. Nu vorbesc despre optimist orb, acea speranta care ignora problemele ce urmeaza sau blocajele care ne stau in cale, nu vorbesc despre idealismul care permite doar sa stam pe margine si sa nu ne alaturam luptei. Am crezut mereu ca speranta este acel lucru incapatanat din noi care insista ca ceva mai bun ne asteapta atat timp cat avem curajul de a continua, de a munci, de a lupta.
  • America, eu cred ca putem construi pe progresele facute, ca putem lupta pentru noi locuri de munca, noi oportunitati, noi certitudini pentru clasa de mijloc, cred ca putem pastra promisiunea fondatorilor nostri, ideea ca, daca esti dispus sa muncesti, nu conteaza cine esti, de unde esti, cum arati, pe cine iubesti, nu conteaza daca esti alb, sau negru, sau hispanic, sau amero-indian, sau tanar, sau batran, sau bogat, sau sarac, homosexual sau heterosexual, sau daca ai handicapuri motorii, poti reusi in America daca esti dispus sa incerci.
  • Eu cred ca putem obtine acest viitor impreuna pentru ca nu suntem atat de diviziati pe cat sugereaza politica noastra, nu suntem atat de cinici pe cat ne cred oponentii nostri, suntem mai buni decat ambitiile noastre individuale si suntem mai mult decat o colectie de state rosii si albastre, suntem intotdeauna Statele Unite ale Americii, si impreuna, cu ajutorul vostru si cu ajutorul lui Dumnezeu, vom inainta pe drumul nostru si vom aminti lumii de ce traim in cea mai mareata natiune de pe pamant.
  • Multumesc, America! Dumnezeu sa binecuvanteze SUA!

Obama si-a incheiat discursul multumind americanilor si adresandu-le emblematicul "God bless the United States!" Pe scena a urcat vicepresedintele Joe Biden, pe care Obama l-a imbratisat intr-o ploaie de confeti colorate in rosu, albastru si alb. Li s-a alaturat familia presedintelui reales precum si mai multi membri din echipa de campanie.