Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat luni "foarte preocupat" de situatia politica din Ucraina dupa alegerile legislative din 28 octombrie, ale caror rezultate nu au fost inca oficial publicate, scrie AFP.

"Sunt foarte preocupat de situatia din Ucraina", a declarat Rasmussen, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Bruxelles.

El a precizat ca impartaseste "preocuparile" misiunii internationale de observatori la aceste alegeri care, intr-un raport preliminar, a apreciat ca "anumite aspecte ale procesului electoral reprezinta un recul in raport" cu alte alegeri recente.

Calificand aceasta tara drept un "partener important pentru NATO", Rasmussen a subliniat ca o Ucraina "independenta, suverana si stabila" este "esentiala pentru securitatea euro-atlantica". "Alianta este gata sa ajute in reforme", a precizat el.

Uniunea Europeana si-a exprimat sambata "preocuparea in crestere" in fata absentei rezultatelor definitive si a cerut "autoritatilor ucrainene si tuturor partilor implicat sa faca ce e necesar" pentru ca aceste rezultate "care trebuie sa reflecte fidel vointa alegatorilor ucraineni sa fie rapid anuntate".

Din cele cinci partide care ar trebui sa intre in Parlament, Partidul Regiunilor al presedintelui Viktor Ianukovici are cele mai multe voturi, 30%, urmat de alianta care include si partidul Iuliei Timoshenko (26%), potrivit ultimelor rezultate partiale.