Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a anuntat luni ca va refuza orice propunere de coalitie guvernamentala cu partidul Muncii, condus de controversatul Victor Uspaskici, dupa victoria opozitiei de stanga in al doilea tur al alegerilor legislative, scrie AFP.

"Un partid care in timpul procesului electoral este suspectat ca a fost la originea a celui mai mare numar de fraude, care este suspectat de frauda fiscala si ai carui lideri sunt acuzati intr-un dosar penal nu poate participa la formarea guvernului", a declarat ea.

"Nu voi sustine decat forta politica ce va putea forma majoritatea fara partidul Muncii, care se afla pe banca acuzatilor", a avertizat Grybauskaite.

In aceasta tara, presedintele are sarcina de a numi premierul, dar acesta nu a utilizat niciodata pana in prezent dreptul sau de veto.

Deputat european, om de afaceri care a facut avere in importul de gaz rusesc si fost ministru al Economiei, Victor Uspaskici, de origine rusa, este o personalitate foarte controversata in Lituania. Refugiat in Rusia in 2006 dupa ce a inceput sa fie anchetat pentru fraude fiscale, el a revenit un an mai tarziu in Lituania.

Partidul Social-Democrat si partidul Muncii intentionau sa formeze o coalitie cu sprijinul micului partid populist de dreapta Ordine si Justitie, dispunand de 79 de fotolii din totalul celor 141 ale parlamentului monocameral.

"Social-democratii au castigat primul loc si au obtinut cele mai multe voturi. Exista o mare probabilitate, imediat ce comisia electorala va confirma rezultatele, sa le propun sa formeze guvernul", a precizat presedintele.

Potrivit rezultatelor cvasi-definitive ale turului secund al legislativelor de duminica, Partidul Social-Democrat condus de Algirdas Butkevicius obtine 38 de fotolii, in fata conservatorilor premierului Andrius Kubilius (32).

Partidul Muncii si partidul Ordine si Justitie au castigat 30 si, respectiv, 11 fotolii.

Butkevicius, care revendica postul de premier, a precizat ca va "cauta variantele posibile".

"Vom cauta cea mai buna solutie pentru Lituania", a spus el, declarandu-se "surprins" de decizia presedintelui Grybauskaite.