Autoritatile din New York suspenda duminica seara serviciile de metrou, trec si autobuz, inainte ca uraganul Sandy sa loveasca zona de coasta a SUA, a anuntat guvernatorul statului New York, Andrew Como, intr-o conferinta de presa. Meteorologii estimeaza ca "super-furtuna" Sandy va produce inundatii si vanturi puternica pe intreaga coasta estica, relateaza Reuters.

UPDATE (03:40): 7400 de zboruri interne si internationale au fost anulate duminica si pentru luni pe principalele aeroporturi din New York, anunta AFP. Luni, la ora 00:00 GMT, uraganul se afla la o distanta de 780 de kilometri sud de New York, potrivit Centrului national pentru uragane. In majoritatea statelor de pe coasta, guvernatorii au decretat starea de urgenta, in timp ce scolile publice din Washington si Boston au fost inchise.

Este de asteptat ca uraganul Sandy sa loveasca luni noaptea orasul Atlantic City din New Jersey, anunta ABC News. ''Vrem sa-i pregatim pe oameni pentru ce e mai rau'', a declarat duminica guvernatorul din New Jersey, avertizand ca oamenii ar putea ramane fara energie mai mult de o saptaman.

Presedintele Barack Obama a declarat stare de urgenta in districtul Columbia inainte de sosirea uraganului Sandy, precum si in Maryland, Massachusetts sau New York, anunta CNN.

UPDATE (ora 20:18): Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a ordonat evacuarea a 375 de mii de locuitori ai orasului.

"Daca isi schimba traseul si se indeparteaza, bine, Foarte bine. Dar daca nu, atunci vom fi pregatiti", a declarat Cuomo.

Autoritatea de Transport pentru zona metropolitana New York isi va suspenda serviciile la ora locala 19:00 (23:00 GMT), a precizat guvernatorul Cuomo. Se estimeaza ca serviciile vor fi reluate la 12 ore dupa terminarea furtunii, au mai aratat autoritatile.

Potrivit Mediafax, autoritatile au anuntat, duminica, anularea a sute de zboruri pe aeroporturile din New York si din alte orase de pe coasta de est. Air France a anulat toate zborurile prevazute pentru luni catre New York si Washington, in timp ce companiile americane au anulat sute de zboruri interne. Aeroportul din New York ar urma sa ramana deschis duminica, potrivit autoritatilor.

UPDATE Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a solicitat duminica inchiderea scolilor din metropola in prima zi a saptamanii viitoare adaugand ca unele zone ale orasului vor fi obligatoriu evacuate, informeaza Reuters.

Bloomberg a mai precizat ca evacuarea obligatorie se aplica persoanelor care locuiesc in Zona A, ce acopera toate regiunile de coasta ale orasului.

Watch More News Videos at ABC | 2012 Presidential Election | Entertainment & Celebrity News

Guvernatorul statului New York si primarul Washingtonului au declarat inca de vineri stare de urgenta o data cu apropierea uraganului Sandy, care ar putea lovi in urmatoarele zile coasta de nord-est a Statelor Unite, informeaza Mediafax.

Sandy se indreapta incet spre coasta americana dupa ce a lovit zona Caraibelor, provocand moartea a 41 de persoane. Uraganul a fost poreclit "Frankenstorm" de unii meteorologi deoarece combina elementele unui ciclon tropical cu cele ale unei furtuni de iarna. Reuters relateaza ca previziunile specialistilor arata ca fenomenul are toate elementele necesare pentru a se transforma intr-o "super-furtuna" cu efecte catastrofice.

Potrivit estimarilor meteorologilor, acesta ar putea lovi direct New York la inceputul saptamanii.

Uraganul Sandy a fost retrogradat sambata dimineata la rangul de furtune tropicala, insa cateva ore mai tarziu, dupa intensificarea vanturilor, a fost catalogat din nou drept uragan de gradul I.