Familia premierul chinez Wen Jiabao, care face adeseori referire la originile sale modeste, poseda astazi o avere colosala de cel putin 2,7 miliarde de dolari, potrivit unei anchete a cotidianului New York Times, citata de AFP.

Wen JiabaoFoto: AGERPRES

China a cenzurat imediat aceasta ancheta. Pe principalul serviciu de microblogging al tarii, Sina Weibo, autoritatile blocau orice cautare cu cuvintele cheie "Wen Jiabao" sau "New York Times". Site-ul cotidianului american era inaccesibil.

"Astfel de articole defaimeaza China", a reactionat un purtator de cuvant al diplomatiei chineze, Hong Lei.

Mama lui Wen era o simpla educatoare in nordul Chinei, iar tatal sau crestea porci in timpul campaniei maoiste de munca fortata la tara, reaminteste aceasta ancheta, publicata joi.

Astazi in varsta de 90 de ani, Yang Zhiyun, mama primului ministru, "nu numai ca a scapat de saracie, dar este in mod incontestabil bogata", scrie New York Times, care citeaza o investitie facuta in urma cu cinci ani de doamna Yang intr-o societate chineza de investitii financiare, in valoare de 120 de milioane de dolari.

"In numeroase cazuri, numele apropiatilor (lui Wen Jiabao) se ascund in spatele mai multor paravane si vectori de investitii implicand prieteni, colegi de munca si asociati", explica cotidianul american.

Familia sefului guvernului detine interese diverse in banci, bijuterii, statiuni turistice, companii de telecomunicatii si proiecte de infrastructura, recurcand uneori la entitati offshore.

In multe dintre aceste investitii, o serie de puternice societati de stat chineze joaca un rol preponderent. Deciziile lor depind adeseori de agentii guvernamentale supervizate de Wen Jiabao.

Fratele sau mai mic, care detine o intreprindere de tratare a deseurilor, beneficiaza de peste 30 de milioane de dolari in contracte atribuite de stat.

Sotia lui Wen, Zhang Beili, supranumita "regina diamantelor" de New York Times, a reusit sa faca avere in industria pietelor pretioase, un sector reglementat strict de stat. Doamna Zhang a cunoscut o ascensiune puternica dupa ce sotul sau a atins cele mai inalte culmi ale puterii.

In ceea ce priveste unicul fiu al familiei, Wen Yunsong, acesta a avut un succes fulgerator dupa ce a revandut intreprinderea de tehnologie pe care o detinea familiei unui magnat din Hong Kong si a fondat ulterior o societate de investitii care a devenit una dintre cele mai importante din China. Printre asociatii sai figureaza guvernul din Singapore.

In iunie, agentia financiara Bloomberg a publicat o ancheta, imediat cenzurata in China, despre averea familiei vicepresedintelui Xi Jinping, viitorul presedinte chinez care urmeaza sa preia fraiele Partidului Comunist. Potrivit acestei anchete, apropiatii lui Xi detin o avere cumulata de cateva sute de milioane de dolari.