Cadavrul fostului presedinte polonez in exil Ryszard Kaczorowski si al unei alte victime a accidentului avionului prezidential polonez din aprilie 2010 la Smolensk, in vestul Rusiei, au fost exhumate luni dimineata la Varsovia, in urma unei identificari gresite, relateaza AFP.

"Indoieli cu privire la identitatea cadavrului, aparute in documentatia judiciara, au determinat parchetul militar sa exhumeze cele doua cadavre", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al institutiei, Zbigniew Rzepa, refuzand sa precizeze numele persoanelor exhumate.

Potrivit presei poloneze, printre cele doua victime se numara si Ryszard Kaczorowski, al carui cadavru ar fi fost schimbat cu cel al unei alte victime ingropate in locul lui.

"La cererea familiei nu putem dezvalui identitatea persoanelor exhumate", a mai declarat Rzepa.

"Cadavrele au fost transportate la Cracovia pentru teste, dupa care vor fi transferate la Academia de medicina judiciara din Wroclaw (sud-vestul Poloniei) pentru alte examene, in special pentru teste ADN", a adaugat purtatorul de cuvant al parchetului militar.

O alta eroare de identificare a victimelor accidentului de la Smolensk a dus, in septembrie, la exhumarea cadavrului Annei Walentynowicz, eroina a luptei muncitoresti impotriva comunismului si cofondatoare a miscarii Solidaritatea, simultan cu exhumarea cadavrului unei alte femei, una fiind ingropata in locul celeilalte.

O a doua ceremonie funerara pentru Walentynowicz a avut loc la Gdansk, in prezenta familiei sale si a lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui Lech Kaczynski, ucis si el in accident.

Parchetul prevede ca vor fi dezgropate cel putin alte doua cadavre, a precizat Rzepa.

Amintim ca aeronava Tu-154 in care se afla presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, s-a prabusit in 10 aprilie 2010 in apropiere de Smolensk. Toti cei 96 de pasageri si membri ai echipajului si-au pierdut viata, intre acestia aflandu-se sotia presedintelui, ofiteri NATO si alti demnitari.