Sapte nave militare chineze au fost reperate marti in apropierea insulei situate in extremitatea de sud a Japoniei, in plin conflict diplomatic cu privire la suveranitatea asupra unor insule din Marea Chinei de Est, a anuntat Ministerul japonez al Apararii, potrivit Mediafax. "Un avion japonez a reperat sapte nave militare chineze la o distanta de aproximativ 49 de kilometri sud-sud-est de Insula Yonaguni la ora locala 7.00 (1.00, ora Romaniei)", a declarat un oficial din cadrul ministerului.

"Ele se deplasau catre nord, dinspre Oceanul Pacific spre Marea Chinei de Est", a precizat acesta. Intre aceste saptze nave chineze, ministerul japonez a enumerat un distrugator lansator de rachete, un distrugator, doua fregate, doua nave de salvare pentru submarine si o nava de aprovizionare. Trecerea acestor nave militare are loc in contextul unor tensiuni bilaterale cu privire la suveranitatea asupra Insulelor Senkaku, situate mai la nord, in Marea Chinei de Est.

Aceste insule mici si nelocuite sunt administrate de catre Tokyo, dar sunt revendicate insistent de catre Beijing, sub numele de Insulele Diaoyu. Tensiunea intre cei doi vecini a crescut la inceputul lunii septembrie, dupa ce Guvernul japonez a decis sa nationalizeze mai multe dintre aceste insule, care au apartinut anterior, cu titlu privat, unui cetatean japonez. Nave de supraveghere maritima si din cadrul administratiei chineze pentru pescuit au patruns, intre timp, in mai multe randuri, in apele teritoriale ale acestor insule - adica la o distanta mai mica de 22 de kilometri de la linia tarmului -, dar si nave din cadrul Pazei de Coasta a Taiwanului, care le considera de asemenea ale sale.