O parte a Marii Moschei a Omeiazilor din Alep, bijuterie arhitecturala si istorica a celui de-al doilea oras al Siriei, a suferit pagube importante in urma luptelor dintre rebeli si trupele regimului, transmite corespondentul AFP aflat la fata locului.

In interiorul acestei moschei care dateaza din secolul al VIII-lea tapiseriile au fost arse si solul este acoperit de de vitralii sparte.

Relicve apartinand, potrivit traditiei, profetului Mahomed, trei suvite de par si un fragment de dinte, au fost furate dintr-o cutie de lemn aflata intr-o camera a moscheii. Pe langa arhitectura superba a cladirii, acestea erau una dintre principalele atractii ale acestui loc sfant.

Cartile dispuse pe pereti au disparut si ele in timp ce mai multe Corane au fost arse sau rupte.

Mobile vechi din lemn au fost complet distruse de flacari intr-o galerie situata in curtea moscheii.

Televiziunea oficiala siriana a prezentat imagini cu arcade inegrite de foc.

Duminica, armata a preluat controlul total asupra moscheii, potrivit unei surse militare si unui ONG.

Presedintele sirian Bashar al-Assad a format luni o comisiei insarcinata cu restaurarea locului sfant, a precizat agentia oficiala Sana.

In imediata apropiere a moscheii se afla o biblioteca care are o colectie de carti religioase rare, a caror stare nu este cunoscuta inca.

Orasul Alep este inscris in patrimoniul universal al UNESCO. Un incendiu a distrus recent numaroase magazine din celebra Souk al-Madina, piata acoperita din Alep, cea mai importanta din Orientul Mijlociu, situata in orasul vechi.

In metropola din nord se inregistreaza de trei luni lupte dure intre rebeli si fortele regimului.