Opozitia de stanga se claseaza pe primul loc in urma primului tur al alegerilor legislative, duminica, in Lituania, cu 19,8% din voturi pentru Partidul Muncii si 17,8% pentru Partidul Social Democrat, potrivit unui exit-poll realizat de Institutul RAIT pentru agentia de presa BNS, anunta Mediafax.

Partidul Conservator condus de premierul Andrius Kubilius, aflat la putere de patru ani, a obtinut 16,7%, un rezultat mai bun decat al aliatului sau, Miscarea Liberala (8,5%), dar si in comparatie cu cele obtinute de catre un nou partid impotriva pedofiliei, Vocea Curajului (8,5%), si de catre partidul populist de dreapta Dreptate si Justitie (8,4%), potrivit acestui sondaj.

Turul doi, prevazut la 28 octombrie, vizeaza doar o parte a mandatelor de deputat si ar urma sa nu afecteze in mod sensibil rezultatele primului tur, asa cum s-a intamplat intotdeauna la scrutinurile anterioare.

Alegatorii vor alege 141 de deputati dintre cei 1.927 de candidati inscrisi pe listele depuse de 18 partide. Saptezeci de parlamentari sunt desemnati prin scrutin proportional pe liste de partid, iar 71 printr-un scrutin uninominal in doua tururi. Turul doi va avea loc doar in circumscriptiile in care niciun candidat nu va obtine pragul de 50% din voturi.