Generalul american John Allen a fost numit comandant suprem al fortelor NATO si va fi inlocuit in fruntea coalitiei internationale din Afghanistan de un alt general american, Joseph Dunford, a anuntat secretarul american al Apararii, Leon Panetta, citat de AFP.

Generalul Allen, care il va inlocui pe amiralul James Stavridis "in primavara" lui 2013 in acest post ocupat intotdeauna de un american, comanda forta NATO din Afghanistan din iulie 2011.

Generalul Dunford, care ii va succeda, este in prezent numarul doi al corpului de infanterie marina, a precizat Panetta, alaturi de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, in marja unei reuniuni a ministrilor aparari din tarile aliate care are loc la Bruxelles.

Nominalizarea celor doi generali de catre presedintele american Barack Obama trebuie avizata de Senatul american.

La aproape 59 de ani, generalul Allen este un infanterist marin incarcat cu diplome care a contribuit la strategia americana adoptata in Irak si care a permis reducerea sensibila a violentelor. In Afghanistan, el a supervizat lupta impotriva insurectiei talibane cu aproape 150.000 de oameni in subordine. Aproximativ 68.000 de americani si 40.000 de soldati ai NATO sunt in continuare in aceasta tara si trebuie sa transfere responsabilitatea securitatii catre fortele afghane pana la finele lui 2014.

Secretarul general al NATO a precizat ca cele 28 de tari membre ale NATO l-au "aprobat in unanimitate pe generalul Allen drept noul comandat suprem al fortelor aliate in Europa" (SACEUR) instalat in cartierul general din apropiere de Mons (sudul Belgiei). Ca si predecesorii sai, va conduce ansamblul fortelor american amplasate in Europa (EUCOM), al caror sediul este la Stuttgart (Germania).