Liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a dat termen Greciei pana luni, 18 octombrie, ziua urmatorului summit european, pentru ca sa-si arate determinarea asupra reformelor promise in schimbul ajutorului de la creditorii sai internationali.

"Am subliniat ca, inainte de orice noua deblocare a fondurilor, Grecia trebuie sa-si arate hotararea sa de a pune in aplicare reformele promise pana in 18 octombrie cel tarziu", a spus Juncker in cursul unei conferinte de presa in Luxemburg, la finalul unei reuniuni a ministrilor de Finante din Zona Euro.

"Troica creditorilor internationali ai Greciei ne-a tinut la curent cu situatia din tara. Am fost incantat sa aud ca am facut progrese substantiale in ultimele zile", a spus Juncker. "Dar, cerem Troicii sa finalizeze discutiile cat mai curand posibil", a adaugat el. "Decizii complete trebuie sa fie luate. Nu avem timp de pierdut", a mai spus Juncker.

"In ceea ce priveste Grecia, mai sunt multe de facut", a adaugat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.

Liderii europeni se intalnesc in 18 si 19 octombrie, la Bruxelles, pentru un summit la care Grecia ar putea fi subiectul principal, desi raportul Troicii creditorilor sai este foarte putin probabil sa fie gata. De acest raport depinde plata unei transe de 31,5 miliarde de euro dintr-un imprumut international de 130 de miliarde, aprobat iarna trecuta. Plata a fost blocata in luna iunie de catre creditorii sai, pana la adoptarea unui nou pachet de reduceri bugetare.

Vineri, prim-ministrul grec Antonis Samaras a recunoscut ca tara sa poate rezista doar "pana la sfarsitul lunii noiembrie", fara un nou ajutor financiar.