Scolile din India au la dispozitie maxim sase luni pentru a se dota cu toalete si apa potabila, potrivit unei decizii a Curtii Supreme, care a estimat ca acestea fac parte integranta din dreptul copiilor la educatie, relateaza AFP.

Cea mai inalta instanta judecatoreasca a afirmat, in motivarea deciziei, ca studiile demonstreaza ca, acolo unde conditiile sanitare lipsesc, parintii prefera sa nu-si trimita copiii la scoala, mai ales daca e vorba de fete.

Absenta toaletelor si a apei potabile "violeaza evident dreptul la invatamant gratuit si obligatoriu al copiilor", afirma curtea.

Judecatorii au subliniat ca elevii au dreptul sa studieze intr-un mediu igienic, fie ca e vorba de sectorul public sau privat.

Guvernele statelor federatiei indiene trebuie sa se doteze cu "toalete pentru baieti si fete, apa potabila, sali de clasa in numar suficient" in maxim sase luni, precizeaza curtea, in urma unei petitii inaintata in 2004 de o organizatie caritabila.

O scoala indiana din zece nu dispune de un acces convenabil la apa potabila in timp ce 40% nu au toalete, potrivit datelor furnizate in aprilie de ONG-ul Right to Education Forum.

Desi India a lansat in 2010 un vast program de scolarizare, care impune in principiul scoala gratuita pentru toti copiii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani, munca in randul acestora ramane un fenomen comun in a doua cea mai populata tara a lumii, cu 1,2 miliarde de locuitori.

Starea deplorabila a instalatiilor sanitare nu este specifica doar sistemului scolar, in conditiile in care 47% dintre cele 330 de milioane de locuinte din India nu sunt echipate cu W.C.-uri. In schimb, 63% au acces la telefon, mobil in general.