Parlamentul turc a adoptat joi o motiune a guvernului care autorizeaza armata sa desfasoare "daca este nevoie" operatiuni in Siria, dar un oficial al guvernului de la Ankara a precizat imediat ca Turcia nu are intentia sa intre in razboi cu vecinul sau, scrie AFP.

Textul a fost votat de 320 deputati, in timp ce 129 s-au opus (dintr-un total de 550). Adunarea Nationala s-a reunit inca de dimineata pentru a discuta acest lucru, intr-o sedinta cu usile inchise.

Imediat dupa incheierea sedintei parlamentare, vicepremierul turc Besir Atalay s-a grabit sa precizeze c textul votat nu da mandat guvernului sa intre in razboi cu Siria.

"Aceasta motiune nu este o motiune pentru razboi", a precizat Atalay, in fata presei, precizand ca are o valoare de "disuasiune".

Acesta a precizat ca Siria si-a prezentat scuze dupa tirurile de obuze care au ucis cinci civili turci, provocand bombardamente de represalii turcesti asupra pozitiilor armatei fidele presedintelui Bashar al-Assad.

"Partea siriana recunoaste ce a facut si isi cere scuze. Ei asigura ca nu astfel de incident nu se va repeta", a subliniat Atalay.

Autorizatia parlamentara votata joi permite guvernului, timp de un an, sa ordone operatiuni armate in Siria.

Constitutuia turca prevede ca orice operatiune militara externa trebuie aprobata in prealabil de Parlament.