Turcia si-a continuat joi bombardamentele asupra Siriei, in semn de riposta fata de tirurile siriene care au lovit miercuri satul turc Akcakale. Autoritatile turce au solicitat unda verde din partea Parlamentului pentru a continua aceste bombardamente, majorand temerile legate de un razboi intre cele doua tari, scrie AFP.

A doua zi dupa primele salve de represalii care au lovit postul de frontiera sirian din Tall al-Abyad, chiar in fata Akcakale, armata din Ankara a reluat joi dimineata tirurile de artilerie spre teritoriul sirian.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, riposta militara turca, care a vizat in special o pozitie a armatei fidele presedintelui Bashar al-Assad in regiunea Rasm al-Ghazal, in apropiere de Tall al-Abyad, a ucis "mai multi soldati sirieni".

Hotarat sa nu lase nepedepsit atacul sirian, guvernul turc a cerut Parlamentului autorizatia formala de a efectua operatiuni militare in teritoriul sirian in numele "securitatii nationale", asa cum o cere si pentru a bombarda pozitiile rebele separatiste al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din Irak.

Constitutia turca prevede ca orice operatiune militara externa trebuie in prealabil autorizata de Parlament.

Dezbatarea in Adunarea Nationala, cu usile inchise, a inceput la ora locala 10,00 (7,00 GMT), in conditiile in care partidul premierului islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan dispune de o majoritate confortabila in legislativ.

Inca de miercuri seara, seful guvernului turc si-a anuntat determinarea de a riposta dupa bombardamentul care, spune el, a ucis cinci persoane si a ranit alte zece la Akcakale.

"Turcia nu va lasa niciodata nepedepsite astfel de provocari ale regimului sirian, care ameninta securitatea noastra nationala, in respectul dreptului international si regulilor sale de interventie", a spus Erdogan, la capatul unei reuniuni de urgenta cu consilierii sai.

Dupa mai multe incidente la frontiera cu Siria in ultimele saptamani, in zona satului Akcakale, bombardamentul de miercuri a suscitat o intensa emotie in Turcia.

In iunie, relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat puternic dupa distrugerea unui avion de vanatoare al Turciei de catre apararea antiaeriana siriana. Dar amenintarile cu represalii din partea Turciei, care cere de luni de zile plecarea presedintelui Assad, ramasesera pana in prezent fara urmari.

Incidentul de la Akcakale a fost condamnat ferm de Statele Unite si de NATO.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, sesizati de Turcia, ar urma sa publice joi o declaratie de comdamnare viguroasa a tirurilor siriene.

Aceasta declaratie ar fi trebuit sa fie aprobata de miercuri seara dar, in ultima clipa, Rusia, aliat fidel al regimului sirian, a cerut ca adoptarea sa sa fie amanata pentru ora 14,00 GMT. Rusia, care s-a opus sistematic pana acum oricarei condamnari a Damascului, ar putea propune intre timp modificarea textului sau chiar lansarea unei anchete internationale asupra acestui incident, a precizat un diplomat, sub protectia anonimatului.

Miercuri seara, ministrul sirian al Informatiilor, Omran Zoabi, a anuntat deschiderea unei achetel asupra originii tirurilor care au lovit satul Akcakale, prezentand condoleante "familiilor victimelor si prietenului nostru, poporul turc".

Deterioarea situatiei dintre Ankara si Damasc de-a lungul frontierei comune a umbrit evolutiile de pe frontul sirian.

Luptele care se dau de la finele lui iulie intre fortele guvernamentale si rebeli pentru controlul asupra orasului Alep (nordul Siriei) continuau joi, a doua zi dupa un triplu atentat cu masina capcana care a ucis cel putin 48 de oameni, in majoritate militari, ranind alte o suta de persoane.