Seful serviciilor de securitate rusesti (FSB, ex-KGB), Alexandr Bortnikov, a acuzat miercuri al-Qaeda ca se afla in spatele incendiilor care au devastat in acest an mii de hectare de padure in mai multe tari ale Uniunii Europene, scrie AFP.

"Una dintre noile tendinte din sanul al-Qaeda este incendierea voluntara a masivelor forestiere in tarile UE", a spus Bortnikov, citat de agentia rusa Ria-Novosti, in cursul unei reuniuni internationale a sefilor de politie si de servicii de securitate, care are loc la Moscova.

"Aceasta metoda permite provocarea unui prejudiciu economic si moral fara prea multe pregatiri prealabile, echipament tehnic sau mari cheltuieli financiare", a sustinut el.

Recomandari care explica in special cum trebuie ales cel mai bun loc pentru incendierea unei paduri si cum sa fugi ulterior sunt publicate pe mai multe site-uri extremiste, a adaugat Bortnikov.

Zeci de mii de hectare de padure au fost devastate in aceasta vara in Spania si Portugalia, tari afectate de o puternica seceta. Franta si Grecia au suferit si ele incendii de paduri devastatoare.