Coalitia de opozitie a miliardarului Bidzina Ivanisvili s-a clasat pe primul loc in urma alegerilor parlamentare din Georgia, cu 35 % din voturi, in timp ce partidul presedintelui Mihail Saakasvili a fost cotat cu 30%, conform unui sondaj de tip exit-poll difuzat de televiziunea publica. Cu toate acestea, cifrele finale nu se vor reflecta in mod automat in numarul de fotolii din Parlamentul georgian, din cauza unui sistem complex care combina scrutinul majoritar cu cel proportional. De alfel, fiecare dintre liderii celor doua partide, Visul Georgian si Miscarea Nationala Unificata, si-a anuntat in avans victoria, desi rezultatele finale ar urma sa fie publicate marti. Interesul Romaniei fata de soarta pro-occidentala a Georgiei este evident. Georgia este, alaturi de Azerbaidjan, unul din aliatii strategici ai Occidentului in tumultuoasa zona Caspica, esentiala pentru Europa si Asia datorita concentrarii de resurse naturale. De Georgia depinde proiectul energetic AGRI, care ar urma sa aduca gaze naturale lichefiate din Azerbaidjan la Constanta via Georgia - un proiect prin care Romania incearca sa diminueze dependenta fata de importurile din Rusia.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Georgia: Principalele partide aflate in opozitie revendica victoria in alegerile legislative. Atat partidul aflat la guvernare in Georgia, sustinut de presedintele Mikhail Saakasvili, cat si coalitia de opozitie condusa de miliardarul Bidzina Ivanishvili revendica victoria in alegerile legislative de luni, infomeaza Reuters. Altfel, se pune problema unui impas post-electoral in Georgia. Orice semn de instabilitate ar atrage ingrijorarea Occidentului, avand in vedere rolul strategic al Georgiei, de canal pentru aprovizionarea Europei cu resurse energetice din Marea Caspica, precum si importanta cruciala intre tari ca Rusia, Iran, Turcia sau Asia Centrala. Potrivit unui sondaj realizat la iesirea de la urne, Partidul Visul Georgian al miliardarului Ivanishvili va obtine peste jumatate din locurile alocate in Parlament. De cealalta parte, Miscarea Nationala Unificata a presedintelui Saakashvili sustine ca ar fi castigat cel putin 53 din cele 73 de locuri atribuite prin scrutin uninominal majoritar intr-un tur. Desi imaginea presedintelui Saakasvili a fost compromisa in urma mediatizarii scandalului de tortura din inchisori in presa georgiana de opozitie, tarile occidentale il considera un reformator, cel care a impus statul de drept si a eradicat coruptia din Georgia. Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a declarat recent, la Bruxelles, ca alegerile din Georgia reprezinta ''un test al functionarii democratiei in Georgia''.

''Georgia: Opozitia jubileaza in capitala Tbilisi'', anunta AFP. Sustinatorii opozitiei georgiene au fost cuprinsi de frenezie luni seara, in capitala Tbilisi, dupa publicarea primelor sondaje la iesirea de la urne, care dau drept invingator al alegerilor legislative partidul miliardarului Bidzina Ivanishvili, relateaza AFP. Mii de simpatizanti ai coalitiei Visul Georgian s-au strans in Piata Libertatii din centrul capitalei georgiene. Masini pline cu suporteri ai coalitiei de opozitie au fluturat steaguri, au strigat si au cantat pentru a-si manifesta bucuria pe strada Roustaveli, principala artera din Tbilisi. "Politica noastra externa va ramane neschimbata. Ne vom continua drumul catre spatiul euro-atlantic si vom deveni, fara indoiala, membri ai NATO", a declarat Ivanishvili, in Piata Libertatii din Tbilisi, in fata miilor de partizani.

''Coalitia de opozitie din Georgia, in ''fruntea'' alegerilor legislative''. Coalitia de opozitie din Georgia conduce votul popular in urma alegerilor parlamentare, arata primele sondaje la iesirea de la urne, informeaza BBC News. Visul Georgian, coalitia condusa de miliardarul Bidzina Ivanishvili, clameaza victoria, la fel ca si partidul presedintelui Mikhail Saakasvili, aflat in prezent la guvernare. Cu toate acestea, chiar daca rezultatele finale ale alegerilor vor fi confirmate de exit-poll-uri, este posibil ca opozitia sa nu obtina majoritatea in parlament. Rezultatele finale ar urma sa fie publicate marti. Suporterii coalitiei Visul Georgian s-au adunat deja in Tbilisi pentru a sarbatori victoria. ''Am castigat! Poporul georgian a castigat!'', a declarat Ivanishvili, intr-un discurs difuzat de o televiziune georgiana.

Fiecare dintre cele doua partide principale, Visul Georgian si Miscarea Nationala Unificata, sustine ca va obtine majoritatea in Parlamentul Georgiei, scrie CNN. Totodata, un oficial al Comisiei Electorale Centrale georgiene a declarat ca 61% din numarul persoanelor cu drept de vot s-au prezentat la urne. Rezultatul alegerilor legislative va afecta, de asemenea, structura puterii politice din Georgia, precum si rolul presedintiei, la aproape noua ani de la Revolutia Rozelor, eveniment in urma caruia presedintele Saakasvili a preluat puterea tarii. Noul parlament va fi ales intr-un moment in care tara se pregateste sa instituie schimbari constitutionale, schimbari care vor intra in vigoare in momentul incheierii mandatului lui Saakasvili, in 2013. Potrivit lui Thomas de Waal, specialist in regiunea Caucazului din cadrul Institului Carnegie, noul sistem prevede un transfer din atributiile presedintelui in sarcina prim-ministrului.

''Presedintele Mikhail Saakasvili ar putea pierde controlul asupra Parlamentului", noteaza The Telegraph. Bidzina Ivanishvili, in varsta de 56 de ani, bancher si magnat al metalelor, care locuieste intr-un castel futurist si creste pinguini, a declarat victoria partidului sau cu cateva ore inaintea rezultatelor finale de marti. Potrivit rezultatelor exit-poll, coalitia Visul Georgian - partid numit dupa un cantec compus de fiul sau rapper - ar fi obtinut cu aproximativ 10% mai mult din voturi decat partidul condus de presedintele Saakasvili.

Sondajele georgiene il arata drept castigator al alegerilor legislative pe Bidzina Ivanishvili. Cele mai recente rezultate exit-poll il indica drept invingator al alegerilor parlamentare pe miliardarul Ivanishvili, desi este posibil ca acesta sa nu ocupe fotoliul de prim-ministru, scrie The Guardian. Astfel, sistemul electoral complex din Georgia l-ar putea priva totusi de victorie pe Ivanishvili. O sursa din guvernul georgian a recunoscut ca Saakasvili a pierdut majoritatea populara, insa este posibil ca partidul sau sa reuseasca cu o ''majoritate subtire''. Totodata, daca Ivanishvili obtine majoritatea parlamentara si devine prim-ministru, va fi greu de imaginat cum vor coabita cei doi lideri.

''Alegerile legislative din Georgia, sub lupa'', titreaza Le Monde. Aproximativ 3600 de birouri de vot s-au deschis luni, in Georgia, intr-o atmosfera electrizanta. Atmosfera din ziua votului se explica prin incertitudinea rezultatului, mai ales ca partidele rivale si-au anuntat in avans victoria.

''Miting urias in ajunul alegerilor: Zeci de mii se persoane s-au adunat pe strazile din Tbilisi''. Aproximativ 200.000 de sustinatori ai partidului de opozitie Visul Georgian au iesit luni seara pe strazile din Tbilisi, relateaza RT News. Piata Libertatii din Tbilisi s-a transformat intr-o mare albastra de oameni, culoarea partidului condus de miliardarul Ivanishvili. ''Una dintre promisiunile mele deja s-a implinit: Georgia s-a unit astazi'', a declarat Bidzina Ivanishvili in fata sutelor de mii de oameni stransi in centrul capitalei georgiene.