Georgienii vor merge luni la urne in cadrul unor alegeri legislative in care partidul presedintelui Mihail Saakasvili, Miscarea Nationala Unita (ENM) infrunta formatiunea opozitiei, Visul Georgian, condusa de miliardarul Bidzina Ivanisvili. Georgia condusa de pro-occidentalul Mihail Saakasvili e un aliat important al Romaniei la Marea Neagra. De Georgia depinde proiectul energetic AGRI, care ar urma sa aduca gaze naturale lichefiate din Azerbaidjan la Constanta via Georgia - un proiect prin care Romania incearca sa diminueze dependenta fata de importurile din Rusia.

Mihail SaakasviliFoto: AGERPRES

"Asistam la o confruntare intre doua personalitati, doua egouri, fiecare vrand sa il infranga pe celalalt si refuzand orice compromis", a declarat Thomas de Waal, un specialist in regiunea Caucazului din cadrul Institului Carnegie.

Coalitia de opozitie Visul Georgian a lui Ivanisvili il acuza pe Saakasvili de instituirea unui regim autoritarist in aceasta fosta republica sovietica afectata de saracie, scrie Mediafax.

Saakasvili afirma, la randul sau, ca principalul sau opozant, in cazul in care va ajunge la putere, va pune capat modernizarii tarii si o va trimite intr-un trecut marcat de coruptie si haos.

Miza pe plan European este una destul de mare: Partidul lui Saakasvili l-a acuzat pe Ivanisvili, a carui avere este estimata la aproximativ cinci miliarde de euro, ca actioneaza in interesul Kremlinului. Aceste acuzatii au fost respinse de catre miliardarul prooccidental, care afirma ca vrea sa restabileasca relatiile intrerupte cu Rusia in urma Razboiului din vara lui 2008 al carui scop a fost preluarea controlului asupra republicii separatiste proruse Osetia de Sud.

Observatorii occidentali au inregistrat activitati militare ale rusilor in Osetia de Sud, republica separatista controlata de Moscova. Potrivit unui apropiat al presedintelui georgian, Kremlinul ar dori sa creeze o situatie haotica in Georgia la alegeri, pentru ca integrarea tarii in structurile occidentale sa fie amanate.

Cine este Bidzina Ivanisvili, miliardarul care vrea sa conduca Georgia?

Fiul unui miner, astazi miliardar, opozantul Bidzina Ivanisvili, care se prezinta la alegerile legislative din Georgia, a decis sa isi puna averea in serviciul noilor sale ambitii politice in aceasta mica tara din Caucaz, inca afectata de saracie, conform Mediafax. Rezervat, avand o constitutie corporala redusa, acest om care se confrunta cu presedintele Mihail Saakasvili, puternicul sau rival, este cel mai bogat din Georgia si ocupa locul 153 in clasamentul miliardarilor din 2012 al revistei Forbes, cu o avere estimata la 6,4 miliarde de dolari (cinci miliarde de euro).

Cand s-a lansat in politica, in urma cu aproximativ un an, a reusit sa stranga in jurul sau o opozitie pana atunci divizata si care ducea lipsa de mijloace financiare, ce se prezinta la alegerile de la 1 octombrie ca o coalitie sub stindardul "Visul Georgian".

Sansele sale de victorie au crescut de la iesirea la iveala, saptamana trecuta, a unui scandal de tortura intr-o inchisoare din Tbilissi, care a impins doi ministri ai guvernului sa demisioneze si a aruncat o umbra asupra perspectivelor partidului la putere.

Casatorit si tata a patru copii, Bidzina Ivanisvili si-a construit averea in Rusia, in haosul anilor '90, care le-a permis unora sa se imbogateasca in urma privatizarii unor societati din epoca sovietica, efectuate in imprejurari tulburi.

Alaturi de un partener rus, Vitali Malkin, a inceput sa vanda computere, apoi a fondat Banca de credit rusa, cumparand totodata parti ale unor societati miniere si metalurgice, pe care apoi le-a vandut. In prezent, investeste la bursa din Europa si Statele Unite.