Georgienii sunt asteptati luni la urne in cadrul unor alegeri legislative in care partidul presedintelui Mihail Saakasvili infrunta o coalitie a opozitiei condusa de catre un miliardar, un scrutin care ar putea sa fie influentat de un scandal recent de tortura intr-o inchisoare, potrivit Mediafax. Dezvaluirea de saptamana trecuta a unor inregistrari video care surprind scene de tortura intr-o inchisoare de la Tbilisi a suscitat manifestatii in tara si condamnari din partea comunitatii internationale, punand partidul aflat la putere intr-o situatie delicata, cu doar cateva zile inaintea acestui scrutin. Saakasvili si principalul sau opozant, miliardarul Bidzina Ivanisvili, nu s-au crutat in cursul unei campanii marcate de "provocari" si "agresivitate", potrivit observatorilor OSCE din aceasta tara din Caucaz, cu 4,5 milioane de locuitori.

"Asistam la o confruntare intre doua personalitati, doua egouri, fiecare vrand sa il infranga pe celalalt si refuzand orice compromis", a declarat pentru AFP Thomas de Waal, un specialist in regiunea Caucazului din cadrul Institului Carnegie.

Coalitia de opozitie Visul Georgian a lui Ivanisvili il acuza pe Saakasvili de instituirea unui regim autoritarist in aceasta fosta republica sovietica afectata de saracie.

Saakasvili afirma, la randul sau, ca principalul sau opozant, in cazul in care va ajunge la putere, va pune capat modernizarii tarii si o va trimite intr-un trecut marcat de coruptie si haos.

Desi Miscarea Nationala Unificata a lui Saakasvili se clasa in fata Visului Georgian al lui Ivanisvili in cea mai mare parte a sondajelor realizate inainte de dezvaluirea scandalului aplicarii torturii, eventuale repercusiuni ale acestui caz asupra scrutinului sunt dificil de prezis.

Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) au indemnat la organizarea de alegeri libere si echitabile in aceasta tara care are ambitia sa se integreze in institutii occidentale ca NATO, spre nemultumirea Rusiei.

Saakasvili a promis alegerile "cele mai libere, cele mai transparente" de la proclamarea independentei Georgiei in 1991, dupa prabusirea fostei Uniuni Sovietice, in timp ce Ivanisvili - condamnat la plata unor amenzi in valoare de mai multe milioane de euro pentru infractiuni la legea electorala - a denuntat manipulari din partea partidului aflat la putere si a amenintat cu organizarea unor manifestatii in masa dupa alegeri.

Partidul lui Saakasvili l-a acuzat pe Ivanisvili, a carui avere este estimata la aproximativ cinci miliarde de euro, ca actioneaza in interesul Kremlinului. Aceste acuzatii au fost respinse de catre miliardarul prooccidental, care afirma ca vrea sa restabileasca relatiile intrerupte cu Rusia in urma Razboiului din vara lui 2008 al carui scop a fost preluarea controlului asupra republicii separatiste proruse Osetia de Sud.

Delegatiile Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Consiliului Europei (CoE), NATO si Parlamentului European (PE) la Tbilisi au publicat sambata un comunicat comun indemnand candidatii la alegerile legislative sa "dea dovada de retinere, sa renunte la violenta si sa nu raspunda provocarilor". "Liderii politici ar trebui sa fie alesi la urne si nu in strada", sublinia comunicatul, referindu-se la eventuale manifestatii in urma alegerilor.

Saracia si somajul au fost principalele teme de campanie inaintea legislativelor din Georgia. In opinia unor analisti, ostilitatile din cursul acestei campanii foarte tumultuoase au evidentiat fragilitatea democratiei georgiene: "Polarizarea societatii si intoleranta fata de rivali in politica a atins niveluri extreme", a declarat pentru AFP analista independenta Ghia Nodia.

Aceste alegeri legislative sunt cruciale in masura in care modificari ale Constitutiei urmeaza sa sporeasca puterile Parlamentului si premierului si sa le reduca pe cele ale presedintelui, in 2013, un an care va marca sfarsitul celui de al doilea mandat al lui Saakasvili.

Miscarea Nationala Unificata a lui Saakasvili detine 119 dintre cele 150 de mandate in cadrul Legislativului in exercitiu. Acesta se afla la putere din 2004, fiind format in urma unei mobilizari pasnice cunoscute sub numele de "Revolutia trandafirului" care l-a indepartat de la putere pe fostul presedinte georgian Eduard Sevarnadze, un fost sef al diplomatiei sovietice.