Ultimul detinut occidental de la Guantanamo Bay, Omar Khadr, incarcerat din 2002 dupa ce a fost arestat in Afganistan, a revenit sambata dimineata in Canada, a anuntat Vic Toews, ministrul canadian pentru Securitate Publica, intr-un comunicat de presa. Informatia a fost confirmata de Pentagon, relateaza AFP.

Omar Khadr, in adolescenta - fotografie facuta publica de familieFoto: Reuters

Departamentul american al Apararii a confirmat, intr-un comunicat de presa, ca Omar Ahmed Khadr "a fost transferat de la Centrul de detentie de la baza Guantanamo Bay din Cuba in Canada".

Omar Khadr a fost transportat cu un avion militar american de la baza militara americana Guantanamo Bay, la baza aeriana canadiana de la Trenton, in Ontario (regiunea central-estica), unde a ajuns sambata, la ora 11:40 GMT (14:40, ora Romaniei) pentru a fi transferat ulterior in inchisoarea de maxima securitate Millhaven, din aceeasi provincie, a adaugat ministrul canadian.

Vic Toews a precizat ca perioada de detentie a acestuia in Canada urmeaza sa fie definita de catre autoritatile canadiene, calificandu-l pe Khadr drept un "sustinator cunoscut Al-Qaida", "condamnat pentru terorism".

Omar Khadr a fost condamnat in octombrie 2010 de un tribunal militar american la opt ani de inchisoare, in urma unei intelegeri de a pleda vinovat pentru uciderea unui militar american cu ajutorul unei grenade in Afganistan in 2002, pe cand avea varsta de doar 15 ani. Potrivit intelegerii, Omar Khadr a obtinut promisiunea ca se va putea intoarce in Canada dupa ispasirea unui an de izolare in Statele Unite.

Khadr a solicitat repatrierea la sfarsitul lui 2011. Din aprilie, data primirii oficiale a cererii sale de catre Canada, aceasta astepta sa afle daca poate reveni in tara natala.

Omar Khadr a ajuns in atentia presei in 2008 cand pe internet a aparut, pentru prima oara, o inregistrare video a interogatoriului la care este supus un suspect de terorism la baza din Guantanamo. Imaginile arata cum Omar Khadr plange cu fata ascunsa in maini in timp ce este anchetat de un ofiter al serviciilor secrete canadiene.

Omar Khadr - schita din timpul procesului

Omar Khadr - schita din timpul procesului

Foto: Reuters

Secventa de zece minute face parte dintr-o inregistrare de sapte ore, realizata la sfarsitul lui 2003, cand Khadr avea 16. Caseta a fost incadrata ca document secret, dar o decizie a Curtii Supreme a obligat autoritatile canadiene sa puna inregistrarea la dispozitia avocatilor.

Imaginile arata cum Omar Khadr le spune anchetatorilor ca a fost torturat de militarii americani la Bagram, in Afganistan, unde a fost arestat in 2002. La un moment dat, tanarul isi scoate tricoul pentru a le arata ofiterilor urmele ranilor si le spune acestora, in mod repetat: "Nu va pasa de mine", "Ajutati-ma, ucideti-ma!".

Inregistrarea, efectuata cu o camera ascunsa intr-un ventilator, arata efectele unui interogatoriu prelungit asupra unui detinut, iar imaginile si starea fizica a tanarului sugereaza ca prizonierul nu a fost lasat sa doarma timp indelungat. In unele momente, Khadr este calm, in altele pare disperat sau resemnat si indiferent.

Omar Khadr provine dintr-o familie de origine pakistaneza, cunoscuta pentru legaturile stranse cu al-Qaeda si cu Osama bin Laden.

Interogatoriul tanarului Omar Khadr