Osemintelor fostului presedinte turc Turgut Özal, care a decedat in 1993, va fi exhumat la insistenta rudelor acestuia care sustin ca politicianul ar fi fost otravit, relateaza Agerpres citand Euronews.

Turgut ÖzalFoto: Agerpres/AP

La deschiderea mormantului din Istanbul va asista un reprezentant al Parchetului. Data exhumarii nu a fost inca anuntata dar va fi undeva in urmatoarele doua saptamani.

Potrivit versiunii oficiale, Turgut Özal, premier al Turciei intre 1983- 1989 si presedinte intre 1989-1993, a murit in urma unui atac de cord. Rudele fostului presedinte, care avea probleme de greutate, considera insa ca acesta a fost victima unei conspiratii a unor persoane influente in stat, care l-ar fi indepartat din cauza orientarii sale prooccidentale.

Turgut Özal, a intrat in istoria Turciei ca o personalitate care a promovat apropierea modului de viata occidental de cel turc. In calitate de premier, a reusit sa aduca cateva modificari importante in economia Turciei, deschizand drumul catre privatizarea intreprinderilor de stat.

Potrivit sistemului turc, presedintele dispune de puteri limitate, de prerogative mai mari bucurandu-se primul ministru. Mai mult, puterea executiva, mai ales in vremurile lui Turgut Ozal, era limitata din partea armatei.