Un cuplu arestat in octombrie 2011 in Germania a fost pus formal sub acuzatia de spionaj in folosul serviciilor de informatii externe ale Rusiei (SVR), a anuntat joi parchetul federal german, citat de AFP.

Cei doi suspecti, identificati drept Andreas si Heidrun A., s-au instalat in Germania in urma cu peste 20 de ani gratie unor acte false de identitate austriece.

In toti acesti ani, cei doi ar fi strans informatii legate de strategiile militare si politice ale Uniunii Europene si NATO, in special gratie unui contact din cadrul ministerului olandez al Afacerilor Externe, se arata in actul de acuzare.

Ei au fost arestati in octombrie 2011 dupa ce politia a surprins-o pe femeie ascultand mesaje criptate la un emitator. In cursul ultimilor ani, cei doi au primit peste 100.000 de euro in schimbul informatiilor obtinute, precizeaza un comunicat al parchetului.

Potrivit aceleiasi surse, spionii prezumtivi s-au instalat in Germania de vest in 1988, atunci cand SVR se numea inca KGB si Zidul Berlinului nu cazuse inca.

Oficiul federal de protectie a Constitutiei (serviciul german de informatii interne) a inceput sa ancheteze activitatile acestui cuplu dupa ce FBI a descoperit in urma cu cativa ani o retea de agenti rusi pe teritoriul sau.

In iulie 2010, Washingtonul a schimbat cu Moscova zece agenti secreti rusi, printre care si foarte mediatizata Anna Chapman, care lucrau pentru SVR pe teritoriul american, pentru patru spioni care lucrau pentru Statele Unite in Rusia.