UPDATE Protestele din Atena de miercuri fata de planul de austeritate cerut de creditorii internationali ai Greciei au degenerat in violente de strada. Politia elena a recurs la gaze lacrimogene impotriva protestatarilor din piata centrala Syntagma dupa ce cateva sute de tineri purtand glugi si avand fata acoperita au aruncat cu cocktailuri Molotov si pietre in directia fortelor de ordine, relateaza AFP.

Foto:
  • Click pe poza pentru FOTOGALERIE

Manifestanti violenti, operand in grupuri mici, au aruncat cu cocktailuri Molotov in directia politistilor, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Ciocnirile violente au durat ciirca jumatate de ora desfasurandu-se in piata Syntagma si inspre Ministerul Finantelor, in fata caruia era stationata o autospeciala de pompieri.

Cocktailurile Molotov aruncate de tineri au aprins un pavilion de promovare al unei companii de telefonie si cateva cosuri de gunoi, devastand, de asemenea, mai multe vitrine de magazine, cu bucati de marmura desprinse din fatate si cu bate de fier. Hotelurile de lux din perimetrul afectat au fost protejate de un cordon de politisti.

Potrivit autoritatilor, 34.000 de persoane au defilat miercuri in Atena si alte 18.000 la Salonic. Potrivit sindicatelor,numarul total al protestatarilor s-ar ridica la 100.000. Circa 5.000 de politisti au fost mobilizati pentru a controla aceste violente. Accesul in Parlament a fost blocat cu o bariera metalica.

In capitala, marsul cel mai numeros era cel al frontului sindical comunist Pame, unit in spatele sloganurilor "Nesupunere" si "Fara noi sacrificii pentru plutocratie". Un alt mars era condus de cele doua sindicate mari GSEE si Adedy, organizatoarele zilei de actiune pentru "respingerea noilor masuri dure, nedrepte si ineficiente", relateaza Mediafax.

Angajatii din sectorul public din Grecia - functionari, medici, profesori, angajati din transporturi si alte categorii - au fostmiercuri in greva generala, protestand astfel fata de planul de austeritate cerut de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International. Actiunea este prima de acest fel de la venirea la putere, in luna iunie, a guvernului de coalitie condus de premierul conservator Antonis Samaras.

Greva a perturbat serios transporturile si functionarea administratiilor si a serviciilor publice. Scolile sunt inchise, iar spitalele si-au redus activitatea, anunta Mediafax.

Au fost organizate manifestatii la miezul zilei in mai multe orase mari, la apelul centralelor sindicale GSEE si Adedy. Acestea le-au cerut grecilor sa "respinga noile masuri dure, incorecte si ineficiente".

La Atena, in cursul diminetii, a inceput desfasurarea a circa 5.000 de politisti pentru a asigura securitatea in timpul manifestatiilor, adesea violente in Grecia, ca in cazul celor doua greve generale din acest an, din februarie.

Intr-o tara aflata in plina recesiune, sindicatele comerciantilor, artizanilor si inginerilor civili participa, de asemenea, la greva, in timp ce la mijlocul zilei mass-media nu vor acoperi decat subiectele legate de manifestatii.

Sustinuta de principalul partid de opozitie, Syriza (stanga radicala), greva are ca scop denuntarea noilor masuri pentru economisirea a peste 11,5 miliarde de euro, pe care guvernul le finalizeaza in prezent cu UE si FMI.

Conditionand mentinerea Greciei sub perfuzie financiara, in timp ce o a treia operatiune de sprijinire a tarii pare sa castige teren, planul este axat pe noi reduceri de salarii in sectorul public, de pensii si de servicii sociale. Adoptarea sa este prevazuta in parlament inainte de Eurogrupul din 8 octombrie pentru deblocarea transei de imprumut de 31,5 miliarde de euro.