Economia iraniana, puternic dependenta de petrol, da semne puternice de slabiciune sub presiunea sanctiunilor occidentale. Moneda iraniana a cazut cu peste 4% in mai putin de 24 de ore, mii de muncitori se plang ca nu si-au luat banii, somajul este in continua crestere iar inflatia bate record dupa record, scrie AFP.

Initiativele guvernului de a mentine valoarea rialului si nivelul exporturilor petroliere au esuat.

Cu toate acestea, liderii iranieni au exclus o renuntare la controversatul lor program nuclear, o pozitie pe care presedintele Ahmadinejad ar urma sa o reafirme miercuri, la Adunarea Generala a ONU.

Numarul unu iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a subliniat ca tara sa a adoptat o "economie de rezistenta" in fata sanctiunilor, pe care Statele Unite si tarile europene intentioneaza sa le inaspreasca in scurt timp.

Liderii iranieni au cerut presei locale sa nu puna accentul asupra dificultatilor economice si sa sublinieze in schimb succesele.

Dar dificultatile apar din ce in ce mai des in special din cauza boicotului petrolier si a sanctiunilor bancare impuse de Statele Unite si de tarile UE.

Un important deputat conservator, Mohammad Reza Bahonnar, a declarat in acest week-end ca Iranul a exportat in iunie-iulie "circa 800.000 de barili pe zi", fata de o medie de 2,3 milioane de barili in urma cu un an, potrivit agentiei Isna.

Exporturile ar urma sa creasca usor in cauza deciziei Coreei de Sud de reluare a achizitiilor de petrol iranian.

Presedintele Ahmadinejad a recunoscut el insusi ca Iranul se confrunta cu "probleme" in vanzarea petrolului, care reprezinta aproape jumatate din resursele bugetare ale guvernului. Dar el a insistat asupra faptului ca tara sa stie cum sa faca fata acestei situatii.

Populatia sufera insa in mod direct din cauza acestor sanctiuni, in special din cauza unei puternice cresteri a preturilor la produsele alimentare.

Potrivit agentiei Ilna, aproximativ 20.000 de muncitori au trimis o scrisoare ministrului muncii Abdolreza Sheikholeslami pentru a se plange ca nu au fost platiti si cer o majorare a salariilor de la 120 de dolari la 285 dolari, explicand ca sunt "sub pragul saraciei".

In clasele sociale mai favorizate, numerosi iranieni au fost obligati sa renunte la calatoriile in strainatate din cauza caderii monedei nationale.

Presedintele parlamentului, Ali Larijani, a tras un semnal de alarma.

"Potrivit statisticilor, exista o puternica majorare a somajului. Trebuie gasita o solutie. De asemenea, inflatia oficiala este de 22%, ceea ce este foarte mult si in anumite domenii ea este inca si mai mare", a spus Larijani, citat de agentia Isna.

Subsecretarul american al Trezoreriei insarcinat cu informatiile financiare si lupta antiterorista, David Cohen, a declarat in urma cu doua saptamani ca sanctiunile economice incep sa "sufoce economia iraniana".

El a precizat ca reducerea drastica a exporturilor petroliere costa Iranul "pana la 5 miliarde de dolari pe luna, ceea ce obliga guvernul sa faca taieri in buget".

Franta, Marea Britanie si Germania vor sa adopte in 15 octombrie noi sanctiuni impotriva sectoarelor energetic, finante, comert si transporturi, accentuand presiunea asupra Teheranului.