Presedintele american Barack Obama va promite marti, la tribuna Adunarii Generale a Natiunilor Unite, ca Statele Unite vor face ce "trebuie" pentru a impiedica Iranul sa obtina arma nucleara, potrivit unor extrase din discursul sau, publicate in avans, relateaza AFP.

"Statele Unite vor face ce trebuie pentru a impiedica Iranul sa obtina arma nucleara", ar urma sa spuna Barack Obama, care va solicita, de asemenea, o actiune internationala pentru a pune capat conflictului din Siria.

"Nu ma intelegeti gresit: un Iran dotat cu arma nucleara nu este o provocare careia sa nu-i putem face fata. Aceasta ar ridica amenintari asupra existentei Israelul, asupra securitatii tarilor din Golf, si asupra stabilitatii economiei mondiale", va afirma Obama, marti dimineata, ora Statelor Unite.

"Este motivul pentru care o coalitie de natiuni cere socoteala guvernului iranian. Si pentru asta Statele Unite vor face ce trebuie pentru a impiedica Iranul sa obtina arma nucleara".

Bilantul politicii externe a lui Obama a devenit o tema importanta in campania pentru alegerile din 6 noiembrie, adversarul sau republican Mitt Romney reprosandu-i ca este prea slab in fata inamicilor Statelor Unite, in special a Iranului, si ca nu a sustinut suficient Israelul.