China nu va tolera nicio actiune de violare a suveranitatii sale, i-a spus marti vice-ministrul de externe chinez Zhang Zhijun omologului sau japonez, in timpul unei intalniri menite sa linisteasca tensiunile iscate de la inceputul lunii pe dispute teritoriale, potrivit Reuters.

"China nu va tolera nicio actiune unilaterala din partea Japoniei care ar afecta suverantiatea teritoriala chineza", i-a spus Zhang vice-ministrului japonez Chikao Kawai in Beijing, potrivit unui comunicat de prea. "Japonia trebuie sa renunte la iluzii, sa caute sa reflecteze si sa intreprinda actiuni concrete pentru a isi repara greselile, revenind asupra intelegerii si angajamentelor la care au ajuns liderii cele doua tari", a afirmat Zhang.

El a declarat totodata ca achizitionarea insulelor Senkaku de catre Japonia "calca in picioare grav faptele istorice si jursprudenta internationala".

Tensiunea dintre cele doua tari este in crestere de la inceputul lunii septembrie dupa decizia Japoniei de a nationaliza trei din cele cinci insule nelocuite dar care sunt disputate acum si de catre China. Miza se pare ca ar fi zacamintele de hidrocarburi care s-ar afla in zona.