O serie de scrisori de dragoste, poezii si alte scrieri semnate de liderul nazist Joseph Goebbels in perioada tineretii sunt scoase la licitatie saptamana aceasta in SUA, relateaza AFP aratand ca arhiva reprezinta "un plonjon uimitor in psihologia omului care va deveni unul dintre cei mai influenti lideri al celui de treilea Reich".

Miile de pagini de arhiva, pastrate intr-o stare excelenta, vor fi licitate ca un singur lot pentru circa 200.000 - 300.000 dolari.

"Acestea sunt toate lucrarile scrise inainte de razboi", a declarat pentru AFP Andreas Kornfeld, membru al casei de licitatii Alexander Historical Auctions, cu sediul in Stamford (Connecticut), care va scoate la vanzare lucrarile pe 27 septembrie.

Potrivit casei de licitatii, documentele se refera la "aproape toate aspectele vietii tanarului Joseph Goebbels (1897-1945) - rapoartele scolare, scrisori de la familie si prietenii, compozitii literare, scrisori de dragoste disperate, texte narcisiste [...] piese care denunta situatia disperata a oamenilor in societate capitalista."

Documentele arata spiritul "unui licean timid, romantic si usor de influentabil care inclina spre marxism, care se va transforma cativa ani mai tarziu intr-un radicala nazist, intr-un fanatic antisemit de intr-un propagandist stralucitor, mana dreapta a unui om care a cucerit - si a distrus - o mare parte a Europei", informeaza casa de licitatii.

Potrivit lui Andreas Kornfeld, tanarul Goebbles "a scris fara incetare", scrisori, poeme, dar si romane. "A vrut sa fie un mare scriitor, un romancier. Insa nimic nu a fost vreodata publicat si a suferit din cauza asta."

"A fost foarte confuz si obsedat", precizeaza Kornfeld referindu-se la scrisorile de dragoste pe care Goebbles le-a stcris fara a le trimite.

Reprezentantul casei de licitatii mai arat ca o mare parte din continutul scrierilor releva "sentimentul german de dupa Primul Razboi Mondial".

"Scrie o multime de lucruri despre modul in care Germania ar fi trebuit sa se elibereze de influenta castigatorilor. Vorbeste mult despre problemele politice (ale vremii-n.r.), chiar si in scrisorile de dragoste", explica Andreas Kornfeld.

Documentele au iesit la suprafata cu multi ani dupa sinuciderea lui Goebbels la 1 mai 1945, impreuna cu sotia si cei sase copii.