Cetatenii elvetieni au respins, prin votul la un referendum, o masura ce interzice complet fumatul in spatii publice inchise la nivel national, scrie ziarul Neue Zuercher Zeitung din Zurich, citat de BBC.

Hotelurile, restaurantele si barurile din Elvetia au in prezent dreptul sa aiba spatii special amenajate pentru fumatori, insa cei care critica restrictiile considera ca angajatii nevoiti sa lucreze in aceste spatii sunt expusi la riscuri pentru sanatatea lor.

Insa, potrivit publicatiei, elvetienii care s-au prezentat la vot au respins interdictia in proportie de doua treimi.

In anumite cantoane din Elvetia, inclusiv in Geneva, o astfel de interdictie exista. Unul dintre medicii aflati in spatele proiectului supus la referendum a declarat pentru AFP ca in aceste zone s-a vazut o scadere cu 20% de internari cauzate de incidente cardiovasculare.

Pe de alta parte, presedintele asociatiei de patroni de cafenele, baruri si restaurante a declarat ca masura este extrema. "In Geneva, unde legea a intrat in vigoare in urma cu doi ani, ni s-a spus ca vom avea o noua clientela care va reveni in aceste locuri. Insa astazi profiturile sunt mai mic cu 10 pana la 30% in functie de afacere", a declarat acesta.