Cateva zeci de mii de oameni au manifestat vineri in Pakistan impotriva filmului american anti-islamic, o mobilizare limitata dar care a costat viata a trei persoane, in conditiile in care patru cinematografe au fost incendiate, in ciuda apelurilor la calm lansate de guvern, scrie AFP.

Autoritatile au decretat zi libera vineri, sub titlul "Ziua de iubire fata de profet" pentru a permite populatiei sa manifesteze pentru apararea islamului si a lui Mahomed, ridiculizati in filmul american cu buget redus "Inocenta Musulmanilor", difuzat pe internet.

Tara parea in vacanta, in special in marile orase, unde, lucru rar, pietele si alte centre comerciale erau inchise si strazile erau goale.

Primele incidente grave au izbucnit dimineata la Peshawar, principalul oras din nord-vest, regiune foarte conservatoare situata la granita cu Afghanistanul, unde mii de persoane au manifestat impotriva filmului.

Un sofer care lucra pentru televiziunea privata locala, ARY, a murit dupa ce a primit un glont in piept, potrivit unui medic de la un spital din oras, care a adaugat apot ca si un manifestant si-a pierdut viata.

Aproximativ 60 de persoane, printre care trei politisti, au fost ranite de gloante, pietre sau de jeturile de gaze lacrimogene.

Manifestantii au incendiat doua cinematografe, unul dintre ele fiind acuzat de radicali ca difuzeaza filme obscene.

Un politist a fost ucis la Karachi, marele oras din sud, unde doua cinematografe au fost incendiate in cadrul unor proteste la care au participat peste 20.000 de oameni. Acest deces aduce la cinci bilantul victimelor care si-au pierdut viata in Pakistan in protestele impotriva acestui film.

Fortele de securitate se afla in stare de alerta in capitala Islamabad, unde au fost amplasate baraje pentru a evita orice atac impotriva enclavei diplomatice unde se afla ambasadele Statelor Unite si Frantei, tara care a devenit si ea o potentiala tinta dupa ce revista satirica Charlie Hebdo a publicat in aceasta saptamana caricaturi ale profetului Mahomed.

Aproape 5.000 de oameni au scandat "Americanii sunt niste caini" si "Americanii sunt tradatori" in apropierea enclavei, unii dintre ei aruncand cu pietre in politie, care a replicat cu gaze lacrimogene.

Protestele antimusulmane sunt frecvente un Pakistan, tara cu 180 de milioane de locuitori unde puternice grupari islamiste deunnta in mod regulat alianta guvernului de la Islamabad cu Statele Unite, precum si tirurile de drone americane care vizeaza rebelii talibani din nord-vest.

Pakistan a blocat in aceasta saptamana accesul la YouTube, unde filmul poate fi vizionat.