Berlinul a respins vineri ideea de a plati noi despagubiri Greciei pentru perioada de ocupare nazista a tarii, afirmand ca subiectul nu a fost evocat oficial de cele doua tari, scrie AFP.

"Guvernul federal considera, dupa mai multe decenii, ca aceasta chestiune a reparatiilor si-a pierdut pertinenta", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor externe.

"Pentru noi, aceasta chestiune nu se pune si as vrea sa adaug ca nu sunt la curent cu nicio discutie, niciun contact intre Germania si Grecia" pe marginea acestui subiect, a adaugat el.

Saptamana trecuta, ministerul grec al Finantelor anuntase constituirea unui "grup de lucru" pentru a analiza arhivele, in vederea stabilirii sumei pe care Grecia ar putea sa o reclame Berlinului in contul despagubirilor.

Istoricii si juristii din Grecia recunosc complexitatea acestei chestiuni in care Atena are sanse putine sa beneficieze de despagubiri pentru crimele comise in timpul ocupatiei naziste (1941-1944), chiar daca dezbaterea publica este foarte aprinsa, in special asupra unui imprumut pe care Grecia a fost obligata sa-l contacteze in 1942 pentru finantarea ocupatiei si pe care nu l-a rambursat niciodata.

"Germania isi asuma trecutul national-socialist. Am facut-o intotdeauna in cursul deceniilor precedente si am demonstrat in diferite moduri ca luam acest trecut in serios", a adaugat purtatorul de cuvant.

Acesta a adaugat ca Germania si-a asumat acest trecut prin intermediul diferitelor acorduri bilaterale cu Grecia si prin precedente reparatii.