Summitul anual Uniunea Europeana - China se deschide joi la Bruxelles pe fondul tensiunilor comerciale si al sperantei europenilor legate de un sprijin pentru datoriile lor, cu cateva saptamani inainte ca o noua generatie de lideri sa preia puterea la Beijing, scrie AFP.

Summitul se va incheia fara o conferinta de presa, in conditiile in care chinezii a incercat sa selecteze ziaristii care ar fi avut dreptul de a participa si sa limiteze intrebarile, ceea ce partea europeana a refuzat.

"Am fi vrut sa avem o conferinta de presa dar nu a fost posibil sa ajungem la un acord in ce priveste conditiile de organizare", a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Partea chineza a dorit "sa aleaga ziaristii, sa limiteze intrebarile ...", a explicat ea.

Acest al 15-lea summit chino-european va fi ultimul pentru premierul Wen Jiabao, a carui plecare "va avea un impact enorm asupra relatiilor Chinei", care risca in urmatoarele luni sa se concentreze mai mult pe chestiunile nationale decat cele internationale, a spus un diplomat european de rang inalt.

Drept urmare, nu va fi "un summit al marilor decizii, ci mai degraba unul de consolidare" a relatiilor, a adaugat acesta.

Wen urmeaza sa paraseasca din toamna conducerea Partidului Comunist si in martie conducerea guvernului, cu ocazia intineririi puterii in China.

UE este prima destinatie pentru exporturile chinezesti si al doilea furnizor al Chinei, in urma Japoniei. China este de asemenea cel de-al doilea partener comercial al Uniunii, in urma Statelor Unite.

"Si totusi, aceasta relatie slabeste", spune Jonathan Holslag, de la Institutul de studii asupra Chinei contemporane din Bruxelles (BICCS).

Exporturile Chinei spre UE au scazut cu 4,9% in acest an, in perioada ianuarie - august, in timp ce importurile provenite din UE au crescut cu 3,1%.

Exporturile spre Italia au scazut cu 26%, cele spre Franta cu 8,6% iar cele spre Germania cu 7,9%.

In acest context, China pare putin inclinata sa-si reduca subventiile pentru exportatori, care s-au ridicat la 71 de miliarde de euro in primul trimestru, spune BICCS.

Europenii spera ca Beijingul sa utilizeze in beneficiul lor colosalele rezerve de valuta, evaluate la peste 3.200 miliarde de dolari.

Dar nicio decizie legata de noi achizitii de obligatiuni sau o participare chineza la fondurile de salvare a zonei euro "nu va fi luata inaintea summitului european din 18 - 19 octombrie, care va determina, intre altele, destinul Greciei", spune Holslag.

Pe plan diplomatic, situatia din Siria, unde China refuza sa condamne regimul de la Damasc, alaturi de cea din Iran, Coreea de Nord si Afghanistan figureaza pe agenda discutiilor.

In ceea ce priveste Siria, ar fi "foarte surprinzator" sa se ajunga la un acord intre europeni si China, a recunoscut un diplomat european.