Oficialii de la Berlin si Varsovia au argumentat ideea alegerilor directe ale liderilor Uniunii Europene de catre cetateni, pentru a face fata euroscepticilor alimentati in special de catre criza datoriilor, informeaza AFP.

"Ne-am gandit cum putem restabili increderea in UE. Trebuie sa intelegem ca suntem o comunitate de valori si este necesar sa ne aparam modelul nostru european, a declarat ministrul german de externe, Guido Westerwelle, la o intalnire a grupului de reflectie privind viitorul UE de la Varsovia.

Acest grup, format din ministrii de externe din unsprezece tari europene, se pregateste sa prezinte o serie de recomandari presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, doua organisme europene in care liderii nu sunt alesi in mod democratic.

"Cred ca este decisiv si esential sa aducem mai multa transparenta si democratie in institutiile noastre prin ideea de alegeri directe in Uniunea Europeana. Este un bun raspuns pentru lipsa de incredere cu care ne confruntam", a adaugat Westerwelle.