Bulgaria este dispusa sa asfalteze o portiune de un kilometru si jumatate de drum pe teritoriul Greciei, afectata de lipsa fondurilor, astfel incat soseaua Ruse-Mazaka, care va fi cea mai scurta legatura intre Bucuresti si litoralul Marii Egee, sa devina complet operationala, relateaza Mediafax, care citeaza site-ul bulgaresc Novinite.

Declaratia a fost facuta de premierul bulgar Boiko Borisov in timpul unei vizite in orasul Karzali, din sudul Bulgariei. El a aratat ca astfel va fi accelerata deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei intre Bulgaria si Grecia.

Borisov urmeaza sa faca propunerea omologului sau elen Antonis Samaras.

Premierul bulgar a aratat ca Bulgaria a finalizat de ceva vreme o sectiunea de drum de pe teritoriul sau, dar din cauza crizei economice partea elena nu are fondurile necesare finalizarii constructiei intre Karzali si Komotini.

Ruta Ruse-Makaza va face parte din Cordorul 9 Pan-European, care trece prin Helsinki, tarile baltice, Moscova, Kiev, Bucuresti, si portul elen Alexandroupolis de la Marea Egee.

Totusi, coridorul care are potentialul sa duca la dezvoltarea centrului Bulgariei ramane inchis pentru ca trecatoarea Mazaka, de la granita cu Grecia, este inchisa, in pofida numeroaselor promisiuni facute de politicienii bulgari si eleni.

Trecatoarea Mazaka este la numai 20 de kilometri de litoralul Marii Egee.

Daca va deveni operational, acest coridor rutier va fi cea mai scruta ruta intre Bucuresti si Marea Egee.

Pe teritorul bulgaresc, coridorul 9 trece prin Ruse, Biala, Veliko Tarnovo, Drianovo, Gabrovo, trecatoarea Sipka, Kazanlak, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Karzali, Momcilograd si Mazaka.

Guvernul a calificat proiectul soselei Ruse-Mazaka drept unul prioritar, justificat de necesitatea absorbtiei de fonduri europene, si intentioneaza sa tranforme ruta in drum expres, cu patru benzi de circulatie.