Fundatia religioasa iraniana care a pus un pret pe capul scriitorului Salman Rushdie dupa "fatwa" decretata impotriva acestuia in 1989 de ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul revolutiei islamice iraniene, a ridicat prima pentru uciderea autorului cartii "Versetele Satanice" la 3,3 milioane de dolari, dupa controversele si violentele provocate de fimlul islamofob "Inocenta Musulmanilor", relateaza AFP.

Salman Rushdie la festivalul de film de la Toronto pentru proiectia filmului "Midnight's Children"Foto: Reuters

Fundatia 15 Khordad a facut un apel la toti musulmanii sa il ucida pe Rushdie pentru cartea sa considerata blasfematoare. Prima promisa a fost crescuta cu inca 500.000 dolari, a declarat liderul fundatiei, Hassan Sanei, intr-un comunicat citat de agentiile de presa locale Fars, Mehr si Isna.

"Atata vreme cat ordinul istoric al lui Khomeini de a il ucide pe Salman Rushdie nu este executat, atacurile impotriva Islamului precum cel al filmului care il ofenseaza pe profet vor continua. Ordinul de asasinat a fost dat pentru a eradica radacinile conspiratiei anti-islamice, si ar fi potrivit sa fi executat acum. De aceea adaug 500.000 dolari la recompensa", a spus el.

"Fawa" decratat impotriva lui Rushdie a declansat o criza a relatiile intre Londra si Teheran. Ordinul a fost dat in februarie 1989 si a fost sustinut cativa ani si de guvernul de la Teheran, care insa a decis in 1998 ca nu va face nimic pentru a il aplica. Scriitorul de origine indiana a fost nevoit sa se ascunda timp de 10 ani.

Insa Ghidul Republicii Islamice si succesorul lui Khomeini, ayatollahul Ali Khamenei, a reafirmat in ianuarie 2005 ca Rushdie este un apostat care poate fi ucis ca pedeapsa. Guvernul presedintelui Mahmoud Ahmadinejad a declarat in februarie 2007 "fatwa valida pentru totdeauna".