Marele imam al universitatii Al-Azhar, cea mai inalta autoritate a islamului sunit, a solicitat sambata adoptarea unei "rezolutii internationale" care sa interzica orice jignire adusa islamului si celorlalte religii mondiale, dupa violentele care au urmat difuzarii unui film islamofob realizat in Statele Unite, scrie AFP.

Ahmed al-Tayyeb a subliniat "necesitatea unei rezolutii internationale (care sa interzica) jignirile simbolurilor religiei musulmane", intr-un comunicat adresat secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, si difuzat de agentia oficiala egipteana Mena.

Demnitarul musulman a adaugat ca ar trebui ca aceasta rezolutie "sa incrimineze atingerile aduse simbolurilor musulmane si simbolurilor altor religii mondiale, dupa agresiunile impotriva celor care au tulburat pacea mondiala si a amenintarilor la securitatea internationala".

al-Tayyeb considera ca este responsabilitatea ONU sa "protejeze pacea mondiala de orice amenintare sau agresiune" pentru ca "aceste evenimente sa nu se mai repete in viitor".

Imamul Al-Azhar a cerut egiptenilor sa dea dovada "in aceste momente dificile de intelepciune si retinere", condamnand atacarea "inocentilor" si subliniind necesitatea de a proteja misiunile diplomatice.

Zeci de mii de oameni au manifestat vineri in lumea musulmana, in principal in fata cancelariilor americane, pentru a denuntat filmul care il denigreaza pe profetul Mahomed si pe musulmani, care sunt prezentati drept brutali si imorali. Patru manifestanti au murit in Tunisia, doi in Sudan si unul in Liban.

Reactiile declansate de acest film de proasta calitate, care ar fi fost produs de un copt (crestin egiptean) care locuieste in California si filmat de un regizor de filme pornografice, reaminteste de furia provocata de publicarea de catre un ziar danez a unor cariacturi ale profetului Mahomed, in 2006.