Sub cuvantul de ordine "Vor sa ne ruineze tara, trebuie impiedicati", o multime multicolora de manifestanti veniti din toata Spania a invadat sambata Madridul pentru a protesta fata de politica de austeritate, in momentul in care tara, a patra economie a zonei euro, minata de un somaj enorm, incearca sa evite o salvare globala, scrie AFP.

In cursul diminetii, mii de manifestanti erau prezenti pe strazile din centrul capitalei: un cortegiu verde de profesori, parinti si elevi pentru apararea educatiei, un altul alb care reunea serviciile de sanatate, un mars negru pentru functionari, o defilare portocalie pentru persoanele in varsta sau asistatii social, un altul care regrupa mediul cultural.

In acest timp, alti protestatari coborau din sutele de autobuze venite don toate regiunile Spaniei si purtand culorile celor doua mari sindicate spaniole, UGT si CCOO, care au organizat acest protest alaturi de 150 de organizatii reunite intre-un "summit social".

"Ne scad salariile, maresc impozitele, revenim cu 20 sau 30 de ani in urma", spune Roberto Saldana, un pompier de 44 de ani venit din Huelva, Andaluzia.

Multimea de oameni trebuie sa se reuneasca in centrul Madridului, dupa-amiaza, in jurul unei imense banderole rosii pe care scrie "Vor sa ruineze tara, trebuie impiedicat", pentru a asculta discursurile sindicalistilor.

Este prima mare zi de proteste de la cele din 19 iulie, cand sute de mii de oameni au protestat pentru politica de austeritate care sufoca populatia.

Dar seful guvernului de dreapta, Mariano Rajoy, a anuntat ulterior ca eforturile de consolidare bugetara vor continua, cu un total de 102 miliarde de euro economii pana la finele lui fin 2014, provocand o nemultumire sociala tot mai mare.