Uciderea ambasadorului american in Libia si a altor trei membri ai personalului ar fi fost rezultatul unor brese de securitate grave si continue, relateaza The Independent in editia electronica de vineri, citat de Mediafax. Potrivit publicatiei britanice, autoritatiel americane ar fi avut informatii credibile in legatura cu un posibil atac asupra consulatului cu 48 de ore inaintea evenimentului, insa nu au luat nicio masura de preventie.

Administratia americana se confrunta in prezent cu o criza in Libia. Documente sensibile, precum listele cu numele libienilor care colaboreaza cu americanii si documente legate de contracte petroliere, au disparut de la consulatul din Benghazi, iar ceea ce se presupunea a fi o locatie secreta unde s-a retras personalul, a fost atacata cu mortiere, scrie The Independent.

The Independent scrie, citand surse diplomatice, ca Departamentul de Stat american a avut informatii credibile, cu 48 de ore inaintea revoltelor de la consulatul din Benghazi si de la ambasada din Cairo, ca misiunile diplomatice americane ar putea fi vizate, dar diplomatii nu au primit nicio avertizare pentru a intra in alerta de grad ridicat, care presupune restrictionarea drastica a miscarilor.

Exista suspiciuni tot mai mari ca atacul a fost o razbunare pentru uciderea, intr-un bombardament al unui avion fara pilot in Pakistan, a lui Mohammed Hassan Qaed, un membru important al Al-Qaida, cunoscut sub numele de razboi Abu Yahya al-Libi, originar din Libia, in apropierea comemorarii atentatelor din 11 septembrie.