Sase nave chinezesti de monitorizare s-au apropiat vineri dimineata de un arhipelag aflat sub controlul Japoniei, in Marea Chinei de Est, patrunzand conform autoritatilor de la Tokyo in apele teritoriale japoneze, a anuntat paza de coasta nipona, scrie AFP.

Oficialii chinezi sustin ca aceste barci au ajuns in apropierea insulelor Senkaku (numite Diaoyu de catre chinezi) la trei zile dupa nationalizarea a trei dintre insulele acestui arhipelag revendicate de Beijing.

"Patrula a instiintat aceste nave ca trebuie sa paraseasca apele teritoriale ale tarii noastre", a declarat Garda de Coasta japoneza intr-un comunicat.

Premierul japonez, Yoshihiko Noda, a declarat imediat ca autoritatile nipone "vor face tot posibilul pentru a monitoriza acele nave".

La 10 septembrie, executivul Japoniei a luat decizia oficiala de a achizitiona de la proprietari privati trei din cele cinci insule Senkaku. Potrivit presei nipone, afacerea privind achizitionarea celor trei insule nelocuite, situate la 2.000 km sud-vest de Tokyo si la 200 km nord-est de coastele Taiwanului, a fost incheiata la 11 septembrie. Guvernul japonez ar fi platit pentru acestea, conform unor informatii neoficiale, circa 2,05 miliarde de yeni (20,4 milioane de euro).