Americanii comemoreaza marti 11 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 asupra Turnurilor Gemene din New York, in care si-au pierdut viata aproape 3.000 de oameni, intr-o relativa sobrietate care reflecta o forma de impacare vizavi de aceasta tragedie, noteaza AFP. Atentatele, considerate cele mai sangeroase din istorie, despre care multi spun ca au schimbat lumea, au fost comise de 19 teroristi din reteaua al-Qaeda, care au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York si cladirea Pentagonului, situata in apropiere de Washington.

Turnul One World Trade Center, construit pe Ground ZeroFoto: Reuters

Principala ceremonie este prevazuta la Ground Zero, fostul amplasament al World Trade Center. Ca in fiecare an, aici vor fi citite numele celor 2.978 de morti, dintre care 2.749 la New York si 229 la Shanksville, Pennsylvania.

Mai multe minute de reculegere vor marca momentele in care cele doua avioane de linie au lovit turnurile si ora la care acestea s-au prabusit. Anul acesta insa, nici primarul NY Michael Bloomberg nici alta personalitate politica nu va lua cuvantul, cum s-a intamplat anul trecut, cand s-au comemorat 10 ani de la tragedie.

Presedintele american Barack Obama si sotia sa se vor reculege in tacere in fata Casei Albe, apoi vor vizita memorialul de la Pentagon. Vicepresedintele Joe Biden va merge la Shanksville, locul unde s-a prabusit zborul 93 al United Airlines, ai carui pasageri s-au impotrivit piratilor aerului.

Luni, secretarul american al Apararii Leon Panetta a indemnat sa nu fie uitati soldatii americani "care lupta si mor" in Afganistan. "Ma rog ca atunci cand ne amintim de 11 septembrie, sa ne gandim si la sacrificiile indurate de cei care se lupta si care au murit pentru ca astfel de evenimente sa nu se mai intample. Regret ca prea adesea nu ne exprimam consideratia si atentia pentru cei care lupta si mor pentru aceasta tara. Pierdem inca oameni buni in luptele din Afganistan."

Cei circa 70.000 de pompieri si politisti care au oferit ajutor imediat dupa atacuri, precum si supravietuitorii, vor avea dreptul la monitorizare si tratament gratuite, pentru circa 50 de forme de cancer, a anuntat luni Institutul national pentru siguranta si sanatate ocupationala, potrivit Reuters.

Legea a fost promulgata de presedintele Barack Obama pe 2 ianuarie 2011.

Moartea lui Osama bin Laden, ucis de un comando american in mai 2011 la decizia lui Barack Obama, a contribuit la desprinderea de deceniul precedent, mai noteaza France Presse.

La New York, un nou zgarie-nori care va atinge 541 de metri - respectiv 1.776 de picioare, cifra simbolica pentru anul independentei Statelor Unite - este in ultima faza a constructiei. Acesta va fi cea mai inalta cladire din New York si Statele Unite, asa cum erau turnurile gemene.

Al doilea avion urmeaza sa loveasca WTC

FOTOGALERIE Atentatele de la World Trade Center 9/11

Filmul celor 102 minute, realizat de agentia France Presse (click pe poza pentru fotogalerie):

  • 8.46, New York: un Boeing al American Airlines deturnat dupa decolarea sa din Boston a lovit cu viteza de 790 km turnul nordic al World Trade Center (WTC). A creat o bresa enorma in etajele superioare, care au fost cuprinse de flacari.
  • 9.03: un al doilea Boeing, plecat tot din Boston, se zdrobeste cu 950 km/h de turnul sudic.
  • 9.05: Sarasota, Florida: presedintele George W. Bush incepe sa citeasca o poveste copiilor dintr-o scoala primara. "Un al doilea avion a lovit al doilea turn. Suntem atacati", i se sopteste la ureche.
  • 9.30: George W. Bush anunta scolarii ca se intoarce la Washington din cauza unui atac terorist.
  • 9.37: un Boeing al American Airlines, deturnat dupa ce a decolat de pe aeroportul Washington-Dulles, se izbeste de Pentagon.
  • 9.42: autoritatile aviatiei civile (FAA) inchid spatiul aerian si ordona anularea tuturor zborurilor.
  • 9.59: turnul sudic al WTC, lovit cu 56 de minute in urma, se prabuseste intr-un imens nor de foc, otel si praf. Violenta a fost atat de mare incat nicio urma de ADN nu a fost vreodata regasita pentru sute de victime.
  • 10.03, Shanksville (Pennsylvania): un Boeing al United Airlines deturnat dupa ce decolase de pe Newark (New Jersey) se prabuseste pe un camp. Mai multi pasageri, informati prin intermediul telefoanelor mobile de ceea ce se intamplase la New York, s-au opus teroristilor.
  • 10.28: turnul nordic al WTC sse prabuseste, la o ora si 42 de minute dupa ce fusese lovit.
  • 11.15: se inchide Wall Street.
  • 13.04, Louisiana (sud): George W. Bush, evacuat la baza aeriana de la Barksdale, a plassat fortele armate in stare de alerta maxima si a promis "sa urmareasca si sa pedepseasca lasii vinovati". Presedintele va fi apoi transferat la baza aeriana Offutt, din Nebraska (centru), inainte de a reveni la Washington, in cursul serii.
  • 13.27, Washington: primarul Anthony Williams decreteaza stare de urgenta in capitala.
  • 15.35: gruparea extremista al-Qaeda condusa de Osama bin Laden este banuita ca este implicata in atentate, declara un oficial american.
  • 20.30: George W. Bush se adreseaza americanilor si denunta "acte teroriste deliberate". El promite sa gaseasca vinovatii si subliniaza ca Washingtonul nu va face nicio diferenta intre teroristi si cei care ii gazduiesc.

Fostul presedinte american George W. Bush a declarat in 2011 ca a simtit "furie" dupa ce a fost anuntat ca Statele Unite au fost atacate in dimineata zilei de 11 septembrie 2001. "Cine naiba ar face asta Americii?", a spus Bush, intr-un interviu pentru National Geographic, la 10 ani de la atentatele teroriste.

Un sondaj de opinie realizat tot in 2011 de FoxNews indica faptul ca americanii cred ca atentatele de la 11 septembrie 2001 au avut un efect mai mare asupra Statelor Unite decat razboiul din Vietnam, asasinarea presedintelui John F. Kennedy, prabusirea comunismului si scandalul Watergate. Respondentii au fost rugati sa aleaga dintr-o lista de cinci evenimente majore care au avut loc in ultmii 50 de ani si sa precizeze care a avut cel mai mare impact asupra SUA.