Presedintele francez Francois Hollande a iesit duminica seara in fata francezilor pentru a raspunde criticile privind lipsa sa de actiune, in contextul scaderii drastice in sondaje. Presedintele Republicii a anuntat, cu aceasta ocazie o viitoare "agenda de redresare" in doi ani promitand sa inverseze curba somajului intr-un an, relateaza Mediafax.

Francois Hollande Foto: Reuters

"Nu voi face in patru luni ceea ce precedecesorii mei nu au facut in cinci sau zece ani!", a declarat el in cadrul unui interviu acordat postului privat de televiziune TF1, in timp ce criticii sai ii amintesc permanent de activismul de care a dat dat dovada predecesorul sau, Nicolas Sarkozy.

"Scopul este redresarea Frantei", a continuat el. "Voi fixa o agenda de redresare: doi ani", a adaugat el. "Doi ani pentru a pune in aplicare o politica pentru locurile de munca, pentru competitivitate si redresare a finantelor publice".

Hollande a dat asigurari ca de la preluarea functiei, "Guvernul nu a pierdut timp. A actionat rapid". Acesta s-a justificat invocand o rata "crescuta a somajului, o competitivitate degradata, deficite considerabile si o indatorare istorica".

Francois Hollande s-a aratat totodata decis sa combata somajul, dupa ce pragul de trei milioane de someri a fost depasit recent in Franta.

Ingrijorati de rata somajului care nu inceteaza sa creasca (aproximativ 10%) pe fondul planurilor sociale in industrie si nelinistiti din cauza unei cresteri inderte intr-o Europa dominata de probleme (de la recesiunea Italiei si Spaniei pana la incetinirea cresterii in Germania), francezii si-au pierdut rabdarea.

In primele sale luni la Elysee, Francois Hollande a crescut salariul minim si unele ajutoare sociale, a inversat masurile cele mai nepopulare ale lui Nicolas Sarkozy, crescand impozitele pe averi si revenind partial asupra varstei de pensionare de 60 de ani.

Potrivit ultimului sondaj BVA publicat duminica de cotidianul Le Parisien, aproape sase francezi din zece se declara "mai degraba nemultumiti" de inceputul mandantului de cinci ani al lui Hollande, apreciind ca acesta nu va merge "prea departe" cu reformele.

"Francezii se indoiesc de acum serios de capacitatea lui de a schimba lucrurile", a declarat directorul general adjunct al BVA Gael Sliman.